انجام آزمایش و تست شنوایی سنجی کودکان یکی از مهمترین حیطههای کارشناس ادیومتری می باشد. انجام تست سنجش شنوایی از این جهت که کودک در سن حساس زبانآموزی و یادگیری قرار دارد، وجود هرگونه افت شنوایی میتواند سبب لطمات و آسیبهای جبران ناپذیر رشدی و روانی در کودک شود. این آسیبها میتواند مسیر زندگی آیندهی کودک را تحت تاثیر قرار داده و باعث شود که مسیر زندگی کودک برای همیشه تغییر کند و فرصتهای زندگی را از دست بدهد.
در صورتیکه افت شنوایی کودک به موقع تشخیص داده شود میتوان براحتی آن را درمان نمود و مسیر و فرصتهای آینده کودک را نجات داد. در کلینیک شنواییسنجی صمیمی روزانه با افراد بزرگسال مختلفی روبرو میشویم که در کودکی با کمتوجهی والدین افت شنوایی آنها تشخیص داده نشدهاست و مسیر زندگی آنها برای همیشه تغییر کردهاست. از اینرو بسیار مهم است که ازمایش شنوایی برای کودکان توسط والدین جدی تلقی شود.
چه هنگام کودک خود را به شنوایی سنجی ببریم؟
شنواییسنجی کودکان به طور کلی در سه مرحله نوزادی(پس از تولد)، مرحله 3 تا 5 سال و مرحله قبل از ورود به مدرسه انجام میگیرد. این سه مرحله برای کلیه کودکان کشور الزامی است و با همکاری وزارت بهداشت، آموزش و پرورش و سازمان بهزیستی کشور در سطح کشور و با هزینه دولتی اجرا میگردد. کارشناس شنواییسنج به عنوان متخصص بررسی شنوایی در هر سه مرحله به بررسی تخصصی شنوایی کودکان میپردازد تا کوچکترین مشکل را در شنوایی کودکان پیدا نماید و پس از شناسایی کودک را در تمامی مراحل درمان همراهی نماید.
شنواییسنجی نوزادان در حال حاضر در بیمارستانها و زایشگاهها و پس از تولد نوزاد انجام میگیرد و نوزادان پس از تولد غربالگری شنوایی میشوند. مرحله نوزادی مهمترین مرحله غربالگری شنوایی میباشد زیرا که در این مرحله نمیتوان بهدرستی از روی علایم نوزاد، کمشنوایی نوزاد مشخص شود و تنها راه تشخیص کمشنوایی در این مرحله انجام شنواییسنجی است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد غربالگری و شنوایی سنجی نوزادان میتوانید از این لینک استفاده نمایید.
در صورتیکه کودک شما دارای علایم زیر باشد، باید برای بررسی شنوایی به شنواییسنجی مراجعه نمایید.
- صدای تلویزیون را زیاد کند و یا نزدیک تلویزیون بشیند.
- با صدای بلند صحبت کند.
- هنگامی که در پشت سر با او صحبت میکنید، صحبت شما را بهدرستی متوجه نشود.
- در تلفظ حروف مشکل داشته باشد و گفتاری مانند همسالان خود نداشته باشد.
- بیشتر از دو هفته به دلیل بیمارهای عفونی در بیمارستان بستری شده باشد.
- در مدرسه پیشرفت تحصیلی مناسبی نداشته باشد.
انواع آزمون برای سنجش شنوایی در کودکان
آزمایشها شنوایی سنجی کودکان با تستهای مختلفی انجام میگیرد. کودک در هر سنی که باشد، آزمایشهایی متناسب با سنی که دارد، برای کودک انجام میگیرد.
این آزمایشها شامل OAE ،ABR ،AABR ،Audiometry ،Play Audiometry ،Tympanometry و ASSR میشوند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
شنوایی سجی OAE
یکی از راحتترین آزمایش شنوایی سنجی کودکان تست OAE است که بسیار سریع انجام میگیرد و دارای اعتبار آزمون بالای 96% میباشد. در صورتیکه کودک هنگام آزمون ساکت باشد و حرکات اضافی نداشته باشد، زمان آزمون کمتر از 15 ثانیه خواهد بود. تست OAE به بررسی وضعیت حلزون گوش میپردازد. در این تست پروب دستگاه با استفاده از یک پروب سیلسکونی نرم در داخل گوش بیمار قرار میگیرد و تست شروع میشود. انجام این تست کاملا بدون درد میباشد و هیچ عوارضی برای سلامتی کودک ندارد.
تست OAE به تنهایی توصیه نمیگردد و حتما میبایست همراه با آزمونهای دیگری که به بررسی وضعیت گوش خارجی، گوش میانی و عصب گوش میپردازند، انجام بگیرد. یکی از مشکلاتی که تست OAE دارد این است که در صورتیکه گوش خارجی یا گوش میانی دارای مشکل و یا عفونت باشند، انجام تست مختل میشود و حتی در صورتیکه حلزون گوش سالم باشد، باز هم نتیجه تست منفی یا Refer میشود. در نتیجه باید قبل از انجام OAE برای بررسی وضعیت گوش خارجی و میانی حتما اتوسکوپی و تمپانومتری انجام شود.
شنوایی سنجی ادیومتری(Audiometry) چگونه انجام می شود؟
در شنوایی سنجی ادیومتری فرکانسهایی از 250 هرتز تا 8 هرتز در شدتهای مختلف برای کودک پخش میشود و از کودک خواستهمیشود در صورت شنیدن صدا دکمهای که به وی داده میشود را فشار دهد و یا اینکه به ما بگوید که صدا را میشوند. برای انجام ادیومتری ابتدا از شدتهای بلند برای هر فرکانس استفاده میکنیم و در صورتیکه کودک صدا را بشنود، شدت یا همان بلندی صدا را کمتر میکنیم. این کار را تا زمانی ادامه میدهیم که کودک دیگر صدا را نشنود. شدتی که کودک صدا را نشنود به عنوان آستانه شنوایی کودک تعیین میشود. این کار را برای فرکانسهای 250/500/1000/2000/4000/8000 تکرار مینماییم. در صورتیکه در هنگام ادیومتری آستانه فرکانسها حداکثر تا شدت 15 الی 25 دسیبل باشد شنوایی کودک نرمال تلقی میشود.
آستانه 15 یا 25 دسیبل نرمال تلقی میشود، بستگی به نظر شنواییسنج و وضعیت گفتاری و شنیداری کودک دارد. مثلا برای کودکی شاید 15 دسیبل نرمال تلقی شود و برای کودک دیگری 25 دسیبل. به صورت کلی در صورتیکه کودک در مقایسه با همسالان خود تفاوت درکی و گفتاری نداشتهباشد، نرمال تلقی میشود.
آزمون گفتاری
تست دیگری که در ادیومتری بررسی میشود، آزمون گفتاری است. آزمون گفتاری دو نوع SRT و SDS است. در آزمون SRT با استفاده از شدتی بالاتر از میانگین آستانه شنوایی کلمات دو سیلابی برای کودک خوانده میشود و از کودک خواسته میشود که کلمات را تکرار نماید. هر بار که کودک کلمات را درست تکرار کرد، بلندی صدایی که برای کودک بخش میشود را کمتر مینماییم. این کار را تا جایی ادامه میدهیم که کودک کلمات را بهدرستی نشنود و نتواند آنها را تکرار نماید. کمترین شدتی که کودک بتواند کلمات را بهدرستی تکرار نماید، بعنوان آستانه SRT در نظر گرفته میشود. آستانه SRT میبایست با میانگین آستانه ادیومتری فرکانسی(PTA) در فرکانسهای 500/1000/2000 همخوانی داشتهباشد.
پس از کشف آستانه SRT این دفعه بلندی صدا را بیشتر نماییم و از کودک میخواهیم که شدتی که صدا برایش در حد مطلوب است و احساس راحتی شنیداری دارد را به ما بگوید. این اختلاف معمولا 30 دسیبل بالاتر از آستانه SRT است و برای کم شنواییهای مختلف متفاوت است. این سطح راحت شنیداری MCL (Most Comfort Level) نامیده میشود. در MCL لیستی از کلمات از کلمات تک سیلابی برای بیمار خوانده می شود و باید کلمات را تکرار کند. در این تست هر کلمه دارای درصد مخصوص به خود است. بر اساس تعداد کلماتی که بیمار درست تکرار مینماید درصدی کلی برای بیمار در نظر گرفته میشود. در صورتیکه این درصد بالای 90% باشد، نتیجه SDS مطلوب تلقی میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شنواییسنجی با ادیومتری میتوانید به این لینک مراجعه نمایید.
محدودیت ادیومتری برای کودکان
شنواییسنجی ادیومتری در حال حاضر یکی از کاملترین تستهای شنوایی برای بیمار به حساب میآید ولی در کودکان دارای محدودیتهایی نیز میباشد. انجام ادیومتری وابسته به همکاری کودک است و در صورتیکه کودک همکاری لازم را نداشته باشد، نتیجه تست قابل اعتماد نیست و باید از آزمونهای دیگری برای بررسی شنوایی کودک استفاده شود.
آزمون ABR
یکی از معتبرترین آزمونهای الکتروفیزیولوژی در شنواییسنجی، آزمون ABR می باشد که برای کودکانی که در آزمون ادیومتری همکاری لازم را ندارند، انجام میشود. مزیت آزمون ABR این است که نیازی به همکاری بیمار ندارد. در آزمون ABR سه یا چهار چستلید که همانند چسپ هستند که بر سر کودک وصل میشوند و یک پروب داخل گوش بیمار قرار داده می شود. انجام تست ABR برای شنوایی سنجی کودکان کاملا بدون درد است و هیچ عوارضی ندارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تست ABR میتوانید به این لینک مراجعه نمایید.
آزمون AASR
آزمون ASSR یک آزمون الکتروفیزیولوژی شنوایی است که همانند ABR انجام میگیرد. اعتبار آزمون ASSR در مقایسه با ABR کمتر است و به عنوان آزمون مکمل در کنار تست ABR انجام میشود. در تست ASSR میتوان فرکانسهای شنوایی را به تفکیک آستانهگیری کرد. انجام این تست بیشتر برای کمشنواییهایی که شدید به بالاتر باشد، انجام میشود و در کمشنواییهای کمتر از شدید، اعتبار آزمون کاهش مییابد.
آزمون ادیومتری بازی(Play Audiometry)
ادیومتری بازی در واقع همان ادیومتری معمولی است ولی برای کودکانی که قادر به پاسخگویی به روشهای روتین نیستند انجام میشود. در ادیومتری بازی از روش شرطیسازی کودک برای پاسخگویی در ادیومتری استفاده میشود.
ابتدا باید جوری با کودک صحبت کرد که فکر کند میخواهید با او بازی کنید. در مرحله بعد باید هدفون را بر روی گوش بیمار قرار داد و فرکانسهای مشخصی را در شدتهای متفاوت برای وی پخش کرد و از کودک خواستهشود که در صورت شنیدن صدا توپ یا وسیله خاصی را در داخل سبدی که در کنار کودک است، قرار دهد. در ادیومتری بازی از هر روش خلاقانهای که بتوان از کودک پاسخ صحیح بدست آورد میتوان استفاده کرد. مهمترین قسمت در این روش این است، که بتوان اعتماد کودک را جلب کرد.
تست تمپانومتری(Tympanometry)
یکی از پایهترین تستهای شنواییسنجی تست تمپانومتری(Tympanometry) است، که به بررسی وضعیت پردهگوش و گوشمیانی میپردازد. تست تمپانومتری یک تست سریع و بدون درد است و بیشتر از 10 ثانیه طول نمیکشد. روش انجام تمپانومتری به این صورت است که پروب تمپانومتر در داخل گوش بیمار قرار میگیرد و فشار مثبت و منفی به گوش بیمار فرستاده میشود تا حرکت پرده گوش را بررسی کنیم.
در صورتیکه حرکت پردهگوش در محدوده نرمال باشد، گوش میانی و پردهگوش نرمال تلقی میشود ولی در صورتیکه پردهگوش حرکت نداشتهباشد، بهمعنی وجود افیوژن(عفونت) در گوش میانی و یا جرم در گوش خارجی است. در حالتی نیز که حجم کانال گوش زیاد باشد، به معنای پارگی پردهگوش میباشد. اگر حجم کانال گوش نیز خیلی کم باشد، به معنای وجود جرم در کانال گوش است.
تست تمپانومتری بدلیل اهمیتی که در روند تشخیص دارد، میبایست برای تمامی بیماران انجام شود.
بهترین روش تست شنوایی کودکان چیست؟
به طور دقیق نمیتوان گفت که بهترین روش شنواییسنجی کودکان چه روشی است. برای انجام شنواییسنجی در کودکان بهتر است چندین تست با یکدیگر انجام بگیرند، تا بهترین و قابل اعتمادترین جواب بدست آید. به این روش تست باتری گفته میشود. در کلینیک صمیمی برای کلیه نوزادان و کودکان از روش تست باتری استفاده میشود.
کلینیک شنوایی سنجی کودکان در مهاباد
کلینیک شنوایی سنجی صمیمی در شهرستان مهاباد دارای بخش مخصوص شنواییسنجی کودکان میباشد.کلیه آزمایشها شنواییسنجی کودکان شامل OAE ،ABR ،AABR ،Audiometry ،Play Audiometry ،Tympanometry و ASSR در کلینیک شنواییسنجی صمیمی انجام میگیرد. در کلینیک صمیمی برای انجام شنواییسنجی در کودکان از مجموعه تستهای شنوایی مطابق با سن و شرایط کودک استفاده میشود.