خرید سمعک برای کسی که خود یا اطرافیانش قبلا از سمعک نکردهاند، میتواند کار بسیار سخت و پیچیدهای باشد. خرید سمعک مثل خرید سایر وسایل منزل و یا پوشاک نیست که فرد در زندگی روزمره خود به طور مداوم با آن سر و کار داشته باشند و معمولا فرد تا قبل از خرید آن هیچگونه تصوری در مورد آن ندارد و شاید چند دفعه سمعک را بر روی گوش دیگران دیده باشد. امروزه با افزایش استفاده از تکنولوژی قبل از خرید هر چیزی ابتدا آن را در اینترنت جستجو میکنیم و طبیعی است که برای خرید سمعک نیز از اینترنت استفاده کنیم.
مشکلی که در این جستجوها پیش میآید و اغلب باعث گمراهشدن فرد میشود این است که اصطلاحات و سمعکهای مختلفی در بازار وجود دارد و بیمار نمیتواند با استفاده از یک جستجوی ساده، سمعک مورد نیاز خود را تهیه کند. از این رو در این مقاله سعی مینماییم که راهنمای کامل خرید سمعک را برای شما عزیزان توضیح دهیم تا با دید بهتری سمعک خود را تهیه نمایید.
روند تجویز سمعک چگونه است؟
مراجعه به مرکز شنواییسنجی
اولین مرحله برای تجویز سمعک این است که به یک کلینیک شنواییسنجی مراجعه نماییم. کارشناس شنواییسنجی ابتدا تستهای شنوایی سنجی روتین از قبیل اتوسکوپی، تمپانومتری، ادیومتری و سایر آزمایشها لازم را برای بیمار انجام میدهد تا علت و نوع کمشنوایی بیمار مشخص شود. در مواردی که کمشنوایی بیمار با اقدامات دارویی یا جراحی برطرف گردد، نیازی به تجویز سمعک نمیباشد. همیشه به یاد داشته باشید که تجویز سمعک آخرین اقدام درمانی برای بیمار دارای کمشنوایی است و در صورتیکه راه دیگری برای درمان کمشنوایی بیمار وجود داشته باشد، نیازی به استفاده از سمعک نمیباشد، مگر اینکه در مواردی، جراحی بیمار دارای ریسک بالا باشد و یا اینکه بیمار از اقدام به جراحی خودداری نماید.
انواع کم شنوایی
کم شنوایی بر اساس نوع آسیب به سه نوع حسیعصبی، انتقالی و آمیخته دسته بندی می شود.
کمشنوایی حسیعصبی(Sensorineural HL)
در کمشنوایی حسیعصبی گوش داخلی بیمار یعنی حلزون و عصب شنوایی دچار مشکل میشوند. پیر گوشی که ناشی از افزایش سن است به دلیل کمشنوایی حسیعصبی به وجود میآید.
کمشنوایی انتقالی(Conductive HL)
کمشنوایی انتقالی به دلیل وجود مشکل در گوش خارجی یا میانی به وجود میآید. کمشنوایی انتقالی میتواند از یک مشکل ساده مانند مسدود شدن مجرای گوش خارجی به وسیله جرم تا پارگی پردهگوش و وجود تومور یا ناهنجاری در گوش میانی باشد. خوشبختانه اکثر موارد کم شنوایی انتقالی بهوسیله اقدامات دارویی یا حراجی حل میشوند.
کمشنوایی آمیخته(mix HL)
کمشنوایی آمیخته ترکیبی از دو نوع کمشنوایی حسیعصبی و انتقالی میباشد. اصولا تجویز سمعک را برای کمشنواییهای حسیعصبی(Sensorineural HL) و کمشنواییهای آمیخته(mix HL) که جزء حسیعصبی کمشنوایی زیاد باشد انجام میدهیم. در صورتیکه کمشنوایی بیمار انتقالی(Conductive) باشد و یا جزء حسیعصبی کمشنوایی آمیخته کم باشد، در ابتدا از روشهای دارویی و جراحی برای درمان کمشنوایی استفاده مینماییم و در صورتیکه اقدامات درمانی موفقیتآمیز نباشند از تجویز سمعک استفاده مینماییم.
انتخاب بهترین سمعک متناسب با کم شنوایی بیمار
هنگامی پس از انجام تستهای تشخیصی توسط شنواییشناس به این نتیجه رسیدیم که تنها راه درمان کمشنوایی استفاده از سمعک است، به مرحله انتخاب سمعک میرسیم. انتخاب سمعک همیشه سختترین بخش تجویز سمعک است. تمامی بیماران در ابتدا سمعکی را میخواهند که نامرئی باشد و نزدیکترین صدا را به شنوایی طبیعی داشته باشد و تمامی نیازهای شنوایی آنها را همانند یک فرد دارای شنوایی نرمال تامین نماید. متأسفانه انتخاب سمعک به این راحتی نیست و فاکتورهای متعددی در انتخاب نوع سمعک نقش دارند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم. عوامل زیر در انتخاب نوع سمعک تاثیرگذار هستند:
سبک زندگی بیمار
سبک زندگی و میزان نیاز بیمار برای برقراری ارتباط با دیگران یکی از عوامل مهم در انتخاب نوع و تکنولوژی سمعک است. نیاز هر بیمار با بیمار دیگر متفاوت است. تصویر کنین که دو بیمار که یکی از آنها خانهدار است و بیشتر ساعات روز را در خانه سپری میکند و بیمار دیگر که یک مغازهدار است هر دو از یک سمعک رده متوسط استفاده مینمایند. مسلما بیمار خانهدار به دلیل اینکه نیاز شنوایی کمتری دارد از سمعک رضایت بالای ۸۰% خواهد داشت ولی بیماری که مغازهدار است و در طول روز باید با مشتریان زیادی صحبت نماید و در محیط شلوغ و پر نویز مغازه صحبتهای مشتریان را بشنود و با آنها ارتباط برقرار کند رضایت بالایی از سمعک نخواهد داشت و باید از سمعکهای رده بالا استفاده نماید
. درنتیجه سبک زندگی بیمار فاکتور بسیار مهمی در انتخاب نوع و تکنولوژی سمعک است و هر چه نیاز شنوایی بیمار بیشتر باشد و بیمار به صورت فعالتری در اجتماع حضور داشته باشد، باید از سمعک رده بالاتری استفاده نماید.سن بیمار
سن بیمار نیز فاکتور مهمی در انتخاب نوع سمعک است. اکثر بیماران در ابتدا دوست دارند که از سمعک داخلگوشی یا نامرئی استفاده نمایند. در صوتیکه طبق نظر شنواییسنج بیمار باید از سمعک پشتگوشی یا ریک استفاده نماید ولی بیمار اسرار بر تجویز سمعک داخلگوشی داشته باشد، مطمئنا مشکلات متعددی در آینده برای بیمار به وجود میآید. به عنوان مثال تصور کنید که بیمار سالمند است، دارای لرزش دست است و مشکل بینایی دارد و اسرار دارد که از سمعک داخلگوشی استفاده نماید. مسلما این بیمار در استفاده از سمعک دچار مشکل میشود، زیرا سمعک داخلگوشی کوچک است و این بیمار به علت کاهش بینایی ممکن است پس از درآوردن سمعک نتواند آنرا دوباره پیدا کند و یا اینکه به علت لرزش دستی که دارد در گذاشتن و درآوردن سمعک از گوش، خاموش و روشن کردن سمعک و تعویض باتری سمعک مشکل داشته باشد.
همچنین سمعک داخلگوشی ظریف است و نیاز به نظافت و مراقبت اختصاصی و تعویض وکسگارد به صورت دورهای دارد، که این کارها برای بیماران سالمند سخت است. در نوزادان و کودکان نیز انتخاب نوع سمعک بسیار مهم است برای سنهای پایین که در مرحله مهم زبانآموزی هستند یا کودکانی که به مدرسه میروند لازم است که از سمعک رده بالا استفاده نمایند. بهتر است که همیشه طبق نظر شنواییسنجی که قصد تهیه سمعک را از آنرا دارید، عمل نمایید تا در آینده دچار مشکل نشوید و بهترین نتیجه را از تجویز سمعک داشته باشید.
نوع و میزان کمشنوایی بیمار
نوع و میزان کمشنوایی بیمار یکی دیگر از فاکتورهای مهم در انتخاب نوع سمعک میباشند.در صورتیکه کمشنوایی بیمار از حدی پایینتر باشد بیمار نمیتواند از سمعک داخل گوشی استفاده نماید زیرا قدرت سمعک های داخل گوشی محدود است و اگر کم شنوایی بیمار زیاد باشد نمیتواند نیازهای شنوایی بیمار را پوشش دهد. نوع کمشنوایی نیز بسیار مهم است در بیمارانی که دارای پردهگوش پاره هستند و یا دارای ترشح فعال گوش هستند نباید از سمعک داخل گوشی و ریک استفاده شود، زیرا ترشحات گوش باعث خرابی رسیور یا بلندگوی سمعک میشود. بهترین تصمیم برای انتخاب نوع سمعک، انتخابی است که با مشورت و صلاحدید شنواییسنج خود میگیرید.
همیشه سعی کنید که مطابق نظر شنواییسنج عمل نمایید، زیرا که تجویز سمعک دارای علم وسیعی است و شما نمیتوانید با جستجو در اینترنت آنرا یاد بگیرید. شنواییسنج با توجه به دانش و تجربهای که دارد سعی مینماید که بهترین انتخاب را با توجه به نیاز شنوایی که دارید برای شما داشته باشد.
همیشه این را به خاطر داشته باشید که اولویت شما باید شنیدن صدا باشد نه زیبایی و کوچکی سمعک البته با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، سمعکها در حال حاضر میتوان برای بالای ۸۰% کمشنواییها از سمعکی که بیمار در نظر دارد، تجویز کرد و در مواردی که شنواییشناس نظری مخالف خواسته شما داشته باشد، بهتر است که طبق نظر وی عمل نمایید تا دچار پشیمانی نشوید.
قالبگیری از گوش
پس از انتخاب سمعک به مرحله قالبگیری از گوش میرسیم. در این مرحله شنواییسنج ابتدا با استفاده از اتوسکوپ مجرای گوش بیمار را نگاه مینماید تا از تمیز بودن کانال گوش مطمئن شود. در صورتیکه مجرای گوش بیمار دارای سرومن یا همان جرمگوش باشد، باعث میشود که قالب گوش گرفتهشده از بیمار مطابق اندازه واقعی خود نباشد و بعدا برای بیمار مشکل بهوجود بیاورد. درنتیجه بهتر است در صورتیکه مجرای گوش بیمار دارای جرم باشد ابتدا جرم گوش خارج شود و سپس قالبگیری انجام شود.
پس از مرحله اتوسکوپی و اطمینان از تمیز بودن مجرای گوش شنواییسنج کاتنبلاک را که یک تکه پنبه یا ابری نازک است و نخی به طول ۱۰ الی ۱۵ سانتیمتر به آن وصل است در داخل مجرای گوش و بعد از خم دوم مجرا قرار میدهد. دلیل قراردادن کاتنبلاک این است که خمیر قالبگیری با پردهگوش بیمار نرسد. پس از قرار دادن کاتنبلاک شنواییسنج خمیر مخصوص قالبگیری را با هاردنر مخصوص ترکیب مینماید و آنرا در داخل سرنگ مخصوص قالبگیری میگذارد و خمیر را به گوش بیمار تزریق مینماید. خمیر پس از چند دقیقه سفت میشود و شکل مجرا و لاله گوش را به خود میگیرد. سپس شنواییسنج قالب را از گوش بیمار درآورده و قالب را برای ساخت به لابراتوار میفرستد.
زمان ساخت قالب گوش بسته به نوع قالب و اینکه برای چه نوع سمعکی ساخته شدهباشد، متفاوت است و میتواند از یک روز تا یک هفته طول بکشد. کلینیک شنواییسنجی و سمعک صمیمی با توجه به اینکه دارای لابراتوار تخصصی ساخت قالب و سمعک میباشد و به دلیل رفاه حال مراجعین گرامی، مخصوصا بیماران شهرهای اطراف تمامی قالبها را در مدت زمان یک الی سه ساعت ساخته و به بیمار تحویل میدهد.
آیا همهی سمعکها به قالبگیری از گوش احتیاج دارند؟
قالبگیری از گوش برای سمعکهای پشتگوشی، سمعکهای ریک و سمعکهای داخلگوشی ساختنی انجام میگیرد. البته برای هر تجویز هر سمعکی نیاز به قالبگیری نیست و میتوان از روشهای دیگری نیز استفاده کرد. برای مثال در سمعکهای پشتگوشی در صورتیکه کمشنوایی بیمار زیاد نباشد، میتوان به جای قالب از تینتیوب نیز استفاده کرد. تینتیوب لوله باریکی است که میتواند جایگزین قالب باشد. یا اینکه در سمعکهای ریک میتوان به جای قالب مولد رسیور از پروب بر روی رسیور سمعک استفاده کرد.
همچنین میتوان به جای استفاده از سمعکهای داخلگوشی قابل ساخت، از سمعکهای داخل گوشی پیشساخته یا آماده استفاده کرد. تمامی این جایگزینها را در صورتیکه میتوان استفاده کرد که افت شنوایی بیمار کمباشد. در حالتی که بیمار دارای کمشنوایی زیاد باشد تنها گزینه قابل استفاده، قالبگیری از گوش و ساخت قالب اختصاصی برای بیمار میباشد. زیرا در حالتی که افتشنوایی بیمار زیاد باشد، سمعک بدون قالب دارای فیدبک یا همان سوتزدن سمعک خواهد بود که باعث عدم کارایی صحیح سمعک خواهد شد.
تنظیم سمعک
پس از ساختهشدن قالب گوش و آماده شدن سمعک نوبت به تنظیم سمعک میرسد. در این مرحله شنواییسنج سمعک را استفاده از کابل مخصوص یا به صورت وایرلس به سیستم کامپیوتری و برنامه مخصوص تنظیم سمعک متصل میکند. در برنامه تنظیمی پس از وارد کردن نام و مشخصات بیمار، نتیجه تستهای شنوایی بیمار وارد برنامه مخصوص سمعک شده و تنظیم اولیه سمعک متناسب با کمشنوایی بیمار انجام میگیرد. پس از تنظیم اولیه یا First fit شنواییسنج سمعک را بر روی گوش بیمار قرار میدهد و با بیمار صحبت مینماید تا نظر بیمار در مورد شنوایی با سمعک را بفهمد. در این مرحله شنواییسنج سعی مینماید که با صحبتکردن با بیمار در فاصلهها و شدتهای متفاوت و همچنین پخشکردن صداهای دارای طیفهای فرکانسی مختلف نظر بیمار در مورد سمعک را بفهمد.
در این مرحله از بیمار خواسته میشود تا هر مشکلی که در صدای سمعک وجود دارد را به شنواییسنج اطلاع دهد تا شنواییسنج با استفاده از علم و تجربه خود مشکل صدای سمعک را برطرف نماید. این کار تا زمانی ادامه مییابد که بیمار رضایت خود را از صدای سمعک اعلام کند. پس از رضایت بیمار از صدای سمعک تنظیمات نهایی در حافظه سمعک ذخیره میشود و اتصال سمعک از برنامه تنظیمی قطع میشود.
آموزش استفاده از سمعک
پس از تنظیم اولیه سمعک نوبت به آموزش بیمار میرسد در این مرحله ابتدا نحوه استفاده از سمعک و چگونگی گذاشتن و برداشتن سمعک از روی گوش به بیمار آموزش داده میشود. بهتر است که در مرحله آموزش بیمار یک یا دو نفر از اعضای خانواده را همراه خود داشته باشد تا آنها نیز آموزش ببینند. سمعک با توجه به اینکه اکثرا برای بیماران دارای سن بالا ساخته میشود، به گونهای طراحی شده است که دارای کمترین پیچیدگی برای کاربر باشد، بنابراین به هیچ وجه نباید نگران سختی استفاده از باشید. سپس روش خاموش و روشن کردن سمعک و نحوه تعویض باتری سمعک به بیمار آموزش داده میشود. پس از آن نحوه نگهداری و نظافت سمعک و اقداماتی که باعث خرابی سمعک میشوند به بیمار آموزش داده میشود.
بهتر است بیماران برای سمعکهایی که دارای آموزش طولانی هستند، موقع آموزش فیلمبرداری نمایند و فیلم آموزش را در خانه دوباره مرور نمایند تا تمامی نکات را بخاطر داشته باشند. کلینیک سمعک صمیمی نسبت به آموزش بیمار بسیار حساس بوده و هر آموزش را چند دفعه برای بیمار تکارا مینماید تا مطمئن شود که بیمار کاملا نسبت به استفاده از سمعک آموزش دیدهاست. همیشه به یاد داشته باشید که هر چه نسبت به استفاده و مراقبت از سمعک آموزش بهتری دیده باشید، در استفاده از سمعک موفقتر خواهید بود و سمعک شما کمتر دچار خرابی و تعمیر خواهد شد.
در کلینیک سمعک صمیمی علاوه بر آموزش دقیق شماره تماس اختصاصی به بیماران داده میشود و بیماران میتوانند در صورت وجود هرگونه مشکلی با تیم مشاوران سمعک صمیمی تماس حاصل نمایند و مشکل خود را رفع نمایند.
گارانتی سمعک
یکی از مهمترین مسائلی که بیماران هنگام خرید سمعک باید از شنواییسنج خود بپرسند، گارانتی سمعک است. سمعک وسیلهای الکترونیک و مصرفی است و مانند سایر وسایل مصرفی دیر یا زود نیازمند خدمات تنظیمی یا تعمیری خواهد شد. سمعکهای بسیاری در کشور وجود دارند که نسبت به برندهای مطرح و معتبر دارای قیمت مناسبتری هستند ولی متأسفانه گارانتی یا خدمات پس از فروش مناسبی ندارند و بیماران زیادی فریب قیمت این نوع سمعکها رو خورده و از آنها تهیه مینمایند که نتیجهای جز پشیمانی برای آنها به ارمغان نمیآورد.
بسیاری از قطعات سمعکها مخصوصا در نوع پشتگوشی و ریک اختصاصی بوده و در صورت خرابی قطعات نمیتوان از قطعات سایر برندها برای تعمیر آنها استفاده کرد و عملا سمعک در صورت خرابی باید دور انداخته شود و سمعک جدید تهیه شود.
بنابراین بسیار مهم است که سمعک را از مراکز شنوایی سنجی معتبر تهیه نمایید و حتما در مورد گارانتی سمعک از شنواییسنج خود سوال بپرسید تا در آینده دچار زیان نشوید.
کلینیک شنواییسنجی و سمعک صمیمی با افتخار اعلام میدارد که از اولین روز تاسیس تاکنون در مورد خدمات هیج سمعکی مشکل نداشته است و کلیه سمعکهای تجویزی در این مرکز دارای گارانتی معتبر میباشند. همچنین کلیه گارانتیها و خدمات پس از فروش توسط لابراتوار کلینیک سمعک صمیمی و حداکثر در یک شیفت کاری انجام میگیرد و در صورت نیاز بیمار به خدمات سمعک، نیازی به ارسال سمعک به شرکت واردکننده نمیباشد. زیرا که لابراتوار سمعک صمیمی دارای یکی از بزرگترین و تکمیلترین لابراتوارهای کشور میباشد و حتی در دوران تحریم که بسیاری از شرکتهای واردکننده در ارائه خدمات به بیماران سمعک دارای مشکل و کمبود قطعات بودند، لابراتوار سمعک صمیمی هیچگونه مشکلی در ارائه خدمات پس از فروش سمعکهای موجود در بازار نداشته است.
بهترین سمعک کدام است؟
سوالی که همیشه از بیماران از ما میپرسند این است که بهترین سمعک موجود در دنیا کدام است؟ پاسخ به این سؤال وابسته به چند متغیر است.
- نوع و میزان کمشنوایی بیمار
- مقدار اهمیت و نیازی که شنیدن صدا و برقراری ارتباط برای بیمار دارد.
- سن بیمار
سمعکها دارای مدلها و طیفهای گسترده و گوناگونی هستند که هر کدام برای طیف محدودی از کمشنواییها مناسب هستند و نمیشود یک نوع سمعک را برای تمامی انواع کمشنوایی مناسب دانست. تصور اشتباهی که بیماران دارند این است که فکر میکنند هر چه قیمت سمعک بیشتر شود کیفیت آن بالاتر میرود. درصورتیکه این چنین نیست و بهترین سمعک برای بیمار سمعکی است که بتواند نیازهای شنوایی بیمار را تامین کند. این را بخاطر داشته باشید که بهترین سمعک برای شما الزاما گرانترین سمعک نیست. حال این سمعک میتواند یک سمعک رده بالا و با قیمت زیاد باشد و یا یک سمعک رده متوسط و با قیمت مناسب
جهت انتخاب بهترین سمعک برای بیمار در ابتدا باید تستهای شنواییسنجی بیمار و مخصوصا ادیوگرام یا به اصطلاح عامیانه همان نوارگوش بیمار بررسی شود. از روی نمودار شنوایی و آزمونهای گفتاری بیمار میتوان اطلاعات جامع و دقیقی را در انتخاب بهترین سمعک برای بیمار بدست آورد.
در مرحله بعد باید به سن بیمار و نیازهای شنوایی و ارتباطی آن توجه کرد. به عنوان مثال بیماری که در سنین نوزادی و کودکی قرار دارد با مقایسه با بیماری که سالمند است نیازهای شنوایی متفاوتی دارد و هر چه سن بیمار کمتر باشد باید از سمعک رده بالاتری استفاده نماید.زیرا در سنین پایین نوزاد در مرحله حساس زبانآموزی قرار دارد و نیازمند این است که سمعک تجویزی برای نوزاد نزدیکترین صدا را به شنوایی طبیعی انسان داشته باشد.یا کودکی در سن مدرسه است و در صورتیکه صداها را بهدرستی نشنود دچار افت تحصیلی و کاهش اعتماد به نفس میشود و این مسئله میتواند در تمامی ابعاد زندگی این کودک تاثیر بگذارد و باعث شود که این طبعات تا انتهای زندگی همراه این کودک باشد.
یا در نقطه مقابل یک سالمند را در نظر بگیرید که بیشتر ساعات روز را در منزل یا پارک سپری میکند و نیاز به ارتباط زیادی با دیگران ندارد. این بیمار میتواند از سمعکهای رده متوسط و یا در صورتیکه نیاز شنوایی زیادی نداشته باشد از سمعکهای رده اقتصادی استفاده نماید. زیرا بیماری که به طور مستمر در جامعه حضور فعال نداشته باشد نیازی به تکنولوژیهای رده بالا ندارد و با تکنولوژیهای رده متوسط و حتی رده اقتصادی بیشتر نیازهای شنوایی بیمار تامین میگردد و نیازی به هزینه اضافی برای سمعک در این بیماران نیست.
در انتخاب بهترین سمعک برای بیمار، شنواییسنج با توجه به علم و تجربهای که در این راه کسب کردهاست میتواند نقش بهترین مشاور را برای شما داشته باشد. به یاد داشته باشید که هیچگاه از توصیه و مشاوره افرادی که فاقد صلاحیت لازم هستند استفاده نکنید زیرا که هر سمعکی برای نیاز و کمشنوایی خاصی طراحی شدهاست و نمیتوان به اصطلاح از یک نسخه برای درمان همه بیماریها استفاده کرد.
بیماران گرامی میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بهترین و مناسبترین سمعک برای خود و عزیزانتان میتوانید با تیم مشاوران سمعک صمیمی تماس حاصل فرمایید.
از کجا سمعک را خریداری کنیم؟
سوالی که برای افراد نیازمند سمعک پیش میآید این است که سمعک را باید از کجا تهیه کنیم؟
سمعک یک پروتز پزشکی است و باید توسط افراد مختصص تجویز شود. کارشناسان شنواییشناسی یا شنواییسنجی افرادی هستند که در دانشگاه علم تجویز و تنظیم سمعک را فرا گرفتهاند و تنها افراد دارای صلاحیتی هستند که میتوانند سمعک را برای شما تجویز نمایند. باید توجه داشته باشید که تجویز سمعک توسط افراد فاقد صلاحیت میتواند عواقب و زیانهای جبرانناپذیری برای شنوایی شما به همراه داشته باشد و در آینده سبب بیشتر شدن کمشنوایی شما میگردد.
جدیدا در شبکههای تلویزیونی، ماهوارهای و شبکههای مجازی تبلیغاتی برای فروش اینترنتی سمعک دیده میشود. متأسفانه وسیلهای که در این تبلیغات به عنوان سمعک تبلیغ میشود، به هیچ وجه سمعک نمیباشد. این وسیله تقویتکننده صوتی(Amplifire) آنالوگ است و هیچگونه کنترلی روی خروجی بلندی صدایی در این وسیلهها وجود ندارد. استفاده از این وسیله به هیچ وجه توصیه نمیگردد، زیرا به علت تنظیم نشدن مطابقت با نوع و میزان کمشنوایی و کنترلنشدن صدای پردازشی سمعک در دراز مدت سبب بیشتر شدن کمشنوایی شما میگردد.
همچنین گاها دیده میشود که مغازههای تجهیزات پزشکی اقدام به فروش سمعک خام مینمایند. باید توجه داشته باشید که سمعک خام به تنهایی هیچ ارزشی نداره و حتما باید توسط شنواییسنج یا ادیولوژیست قالبگیری برای بیمار انجام شده و سمعک مطابق کمشنوایی بیمار تنظیم شود. خرید سمعک خام مثل خرید پارچه بدون دوخت است.
همچنین به یاد داشتهباشید که سمعک وسیلهای است که نیازمند خدمات و سرویس است و شما هنگامی که سمعک را خریداری مینمایید هزینه این خدمات را از قبل پرداخت نمودهاید. در صورتیکه سمعک خام خریداری کرده باشید، شما باید به مرکزی که خدمات تنظیم سمعک را ارائه میدهد بروید و دوباره هزینه خدمات تنظیم و قالبگیری سمعک را پرداخت نمایید و در این حالت دو بار هزینه پرداخت خواهید کرد.
پس دقت نمایید که سمعک را به غیر از کلینیکهای شنواییسنجی از جای دیگهای تهیه ننمایید.
خرید سمعک بر اساس برند
یکی از سوالاتی که بیماران نیازمند سمعک از ما میپرسند این است، بهترین برند برای خرید سمعک کدام برند است. در حال حاضر شرکتهای تولیدی سمعک زیادی در ایران دارای نمایندگی فروش سمعک میباشند و میشود گفت که ایران از لحاظ وجود سمعکهای دارای تکنولوژی بروز با وجود تحریم ، جزء ۵ کشور اول دنیا میباشد. دلیل این امر این است که سمعک جزء کالای پزشکی بحساب میآید و مشمول تحریم نمیشود.
در حال حاضر سمعکهای زیر دارای نمایندگی فروش در ایران هستند
- سمعک زیمنس یا سیگنیا (Signia)
- سمعک ریساند (Resound)
- سمعک فوناک (Phonak)
- سمعک رکستون (Rexton)
- سمعک هانساتون (Hansaton)
- سمعک ویدکس (Widex)
- سمعک یونیترون (Unitron)
- سمعک ایام (A&M)
- سمعک ادیوسرویس (Audio service)
- سمعک اتیکن (Oticon)
- سمعک برنافون (Bernafon)
- سمعک اینتروتون (Interton)
- سمعک بلتون (Belton)
- سمعک استارکی (Starkey)
- سمعک سونیک (Sonic)
- سمعک آدیفون (Audifon)
کلینیک شنواییسنجی و سمعک صمیمی دارای نمایندگی فروش کلیه سمعکهای موجود در ایران است و تمامی خدمات تنظیم، تعمیر و فروش قطعات سمعکهای موجود در ایران را در کمترین زمان ممکن انجام میدهد. شایان ذکر است که جهت رفاه حال مراجعین گرامی کلیه خدمات سمعک در لابراتوار صمیمی در خود لابراتوار و در حداکثر یک شیفت کاری انجام خواهد شد.
در جواب به این سؤال که بهترین برند سمعک کدام است، نمیتوان یک برند را به عنوان برند برتر معرفی کرد. در حال حاضر و با ادغام شرکتهای مختلف تولیدی سمعک با یکدیگر، تکنولوژی سمعکها روزبهروز به یکدیگر نزدیک میشوند و میتوان گفت که در حال حاضر بیشتر از ۹۰٪ از تکنولوژی سمعکها شبیه به هم میباشد. به عنوان مثال در حال حاضر سمعکهای یونیترون، هانساتون و فوناک هر سه متعلق به کمپانی سنوا هستند و یا برندهای زیمنس یا سیگنیا، ایام، رکستون، ادیوسرویس و ویدکس متعلق به کمپانی WSAudiology هستند.
طبق تجربه بهترین برند سمعک، برندی است که خدمات پس از فروش بهتری داشتهباشد.
سمعک یک وسیله مصرفی است و دیر یا زود به خدمات تنظیمی و یا تعمیری نیاز پیدا میکند. قبل از خرید سمعک حتما از شنواییسنج خود در مورد خدمات پس از فروش سمعک سؤال نمایید. زیرا که در حالتی که شرکت واردکننده نتواند خدمات سمعک را به شما ارائه دهد، عملا پول خود را دور ریختهاید. البته نگران نباشید، هر سمعکی که داشتهباشید ما در لابراتوار سمعک صمیمی خدماتش را ارائه میدهیم.
خرید سمعک نامرئی
یکی از محبوبترین سمعکها در نزد بیماران نیازمند سمعک، سمعک نامرئی یا IIC (Invisible In Ear) است زیرا که اکثر بیماران دوست ندارند که دیگران سمعک آنها را ببینند و در موردش صحبت کنند. در واقع سمعک نامرئی همان سمعک داخلگوشی است که در سایز کوچکتر ساخته میشود. سمعکهای نامرئی در حال حاضر در دو نوع آماده(پیشساخته) و قابلساخت به بازار عرضه شدهاند. سمعک نامرئی پیشساخته برای افرادی که دارای کانال گوش باریک هستند، مناسب است و نوع قابل ساخت برای افرادی که قطر مجرای گوش بزرگ دارند، مناسب میباشد.
در حال حاضر تقریبا تمامی شرکتهای تولیدی سمعک دارای خط تولیدی سمعک نامرئی هستند و رقابت اصلی شرکتها در سایز سمعک نامرئی تولیدی میباشد. کلینیک سمعک صمیمی دارای نمایندگی فروش و خدمات پس از فروش کلیه سمعک های نامرئی موجود در ایران میباشد. برای کسب اطلاعات بیشتر به این بخش سمعک نامرئی مراجعه نمایید.
خرید سمعک پشتگوشی
سمعکهای پشتگوشی یا BTE (Behind The Ear) پر قدرتترین سمعکهای تولیدی به حساب میآیند و میتوان آنرا را برای تمامی افتهای شنوایی تجویز کرد. سمعک پشتگوشی بر روی گوش بیمار دارای دو قسمت میباشد. یک قسمت که سمعک است و در پشتگوش بیمار قرار میگیرد و یک قسمت قالب گوش بیمار یا تینتیوب است که در داخل گوش بیمار قرار میگیرد. سمعکهای پشتگوشی دارای مزیتهای فراوانی هستند و بسیار کم پیش میآید که دچار خرابی و تعمیر شوند. کافی است که از خیس شدن سمعک با آب و یا عرق پوست جلوگیری شود، در این حالت محال است که سمعک شما خراب شود.
تنها مشکلی که سمعکهای پشتگوشی میتوانند داشتهباشند، خرابی یا سوراخ شدن شلنگ قالب گوش است که آن هم اصلا جای نگرانی ندارد. لابراتوار سمعک صمیمی به عنوان اولین لابراتوار موجود در ایران اقدام به ساخت قالب سمعک پشتگوشی دائمی نمودهاست و با استفاده از قالبهای ما دیگر امکان خراب شدن شلنگ قالب شما وجود ندارد.
سمعکهای پشتگوشی در اندازهها و سایزهای مختلفی تولید میشوند و هر سایز دارای قدرت مخصوص به خود میباشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد میتوانید به بخش سمعک پشتگوشی مراجعه نمایید.
خرید سمعک بر اساس قیمت
سمعک یک وسیله نسبتا گرانقیمت محسوب می شود و دارای قیمتهای متنوعی میباشد. دلیل قیمت بالای سمعک بنا بر گفته شرکتهای سازنده سمعک این است که هزینه بخش R&D یا بخش تحقیق و توسعه سمعک به دلیل فناوری بالایی که دارد زیاد است و اکثر سود سمعک کمپانی صرف بخش تحقیقات جدید سمعک میشود.
در حال حاضر تکنولوژی سمعک قیمت نهایی آنرا تعیین میکند.هر چه تکنولوژی سمعک بالاتر باشد، قیمت سمعک بیشتر میشود. این که سمعک آنالوگ، دیجیتریم، دیجیتال، هوشند و یا فراهوشمند باشد و یا اینکه چند کانال تراکمی یا فرکانسی داشتهباشد و یا اینکه در مقایسه با سمعکهای دیگر چه امکانات اضافی باشد، قیمت سمعک را تغییر میدهد.
قیمت سمعک در سال ۱۴۰۱ از قیمت ۷۰۰ هزار تومان تا قیمت ۱۸ میلیون تومان متغیر است. کمترین قیمت مربوط به سمعکهای آنالوگ و بالاتری قیمت مربوط به سمعکهای هوشمند یا فرا هوشمند رده بالا میباشد. برای اطلاع دقیق از قیمت هر مدل سمعک میتوانید به بخش قیمت سمعک مراجعه نمایید.
خرید سمعک ریک یا رایت
سمعک ریک(RIC) یا رایت(RITE) یکی مدل از سمعک پشتگوشی است که بلندگوی سمعک به جای اینکه در داخل سمعک باشد، در گوش بیمار قرار میگیرد. کیفیت صدای عالی و اندازه کوچک و تقریبا نامرئی باعث شدهاست که سمعک ریک به یکی از محبوبترین سمعکهای موجود در بازار تبدیل شود و در حال حاضر رتبه اول تجویز در دنیا را به خود اختصاص دهد. تقریبا اکثر کمپانیهای تولیدی سمعک، خط تولید سمعک ریک یا رایت را دارند. سمعک ریک و سمعک رایت در واقع یک نوع سمعک هستند و تنها نام آنها فرق میکند. استفاده از سمعک ریک دارای مزایا و معایب خاص خود میباشد که در صورت تمایل میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع تکنولوژی، قیمت و مدلهای این نوع از سمعک به مطلب سمعک ریک مراجعه نمایید.
خرید سمعک داخلگوشی
سمعک داخلگوشی که با نامهای سمعک حلزونی و سمعک نامرئی نیز شناخته میشود، یکی از انواع سمعک است که در داخل کانال گوش بیمار قرار میگیرد. اندازه کوچک و تقریبا نامرئی این سمعک باعث شدهاست که سمعک داخلگوشی از مدلهای محبوب و پرطرفدار به شمار بیاید. سمعک داخلگوشی دارای معایب و مزایای خود میباشد. اندازه کوچک سمعک و استفاده از خاصیت جمعآوری طبیعی لاله گوش از مزایای سمعک داخلگوشی است. در مورد معایب سمعک داخلگوشی میتوان به مصرف باتری بیشتر در مقایسه با سمعکهای دیگر، ظریف بودن سمعک که میتواند سبب خرابی زودتر سمعک شود و عدم امکان تجویز سمعک داخلگوشی برای تمامی انواع کمشنوایی اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این نوع سمعک میتوانید به بخش سمعک داخل گوشی مراجعه نمایید.
خرید سمعک دست دوم
با گسترش دنیای مجازی و فروش اینترنتی امروزه گاها شاهد فروش سمعک دست دوم یا استوک بر روی اینترنت میباشیم و بیماران زیادی در مورد خرید سمعک دست دوم از ما سؤال میکنند. همان گونه که میدانید سمعک یک وسیله پزشکی است و از لحاظ بهداشتی باید که هر بیمار سمعک نو تهیه نماید و از سمعک فرد دیگری استفاده ننمایید. در صورتیکه بیمار قبلی دارای هر نوع بیماری پوستی یا قارچی باشد عامل این بیماری میتواند تا مدتها در درون سمعک باقی بماند و در صورت استفاده شخص دیگری از سمعک براحتی به گوش شخص دوم منتقل شود و سبب مشکلات متعددی برای بیمار دوم شود.
ولی بهداشت تنها قضیه در مورد خرید سمعک دستدوم نیست. سمعک یک وسیله الکتریکی است که در هر ثانیه میتواند تا چند میلیون محاسبه پردازشی صوتی انجام دهد. برد یا به اصطلاح عامیانه موتور سمعک با توجه به پردازشی که انجام میدهد سالیانه بین 5 تا 15% دچار فرسودگی میشود و از کیفیت آن کم میشود. بنابراین ممکن است که زمانی که شما سمعک دست دوم را خریداری میکنید اواخر عمر سمعک باشد و سمعک شما بعد از مدت زمان اندکی، دچار خرابی و تعمیر شود و مجبور شوید که هزینه گزافی بابت تعمیر سمعک بپردازید.
هنگامی که سمعک نو را از مراکز شنواییسنجی تهیه میکنید مرکز شنوایی سمعک را به مدت 6 ماه تا 2 سال گارانتی میکند و در این مدت هر اتفاقی که برای سمعک بیوفتد شامل گارانتی میشود و به رایگان برای شما تعمیر خواهد شد.ولی در مورد سمعکهای دستدوم اینچنین نیست و بدلیل اینکه گارانتی ندارند هر دفعه برای تعمیر میبایست هزینه گزافی پرداخت نمایید و به دلیل اینکه معمولا چند سال از عمر سمعکهای دستدوم میگذرد اغلب بعد از مدتی استفاده، دچار خرابی و تعمیر میشوند.
مسئله دیگری که مطرح میشود، دریافت کمک هزینه سمعک از بیمه است. امروزه بالای 90% افراد زیر پوشش بیمه هستند و اکثر بیمهها کمک هزینهای را جهت خرید سمعک در نظر گرفتهاند. این هزینه بین 200 هزار تومان تا 15 میلیون تومان متغیر است. مسئلهای که در اینجا وجود دارد این است که بیمهها این کمک هزینه را فقط به سمعکهای نو، دارای کارت گارانتی و فاکتور دارای کد اقتصادی مراکز شنوایی سنجی پرداخت میکنند و در صورتیکه سمعک دست دوم باشد، هیچ کمک هزینهای از جانب بیمه به بیمار پرداخت نمیشود.
خرید سمعک نامرئی دست دوم
گاها دیده میشود که بیمارانی به ما مراجعه میکنند که سمعک نامرئی یا داخلگوشی دستدوم خریداری کردهاند و میخواهند از آن استفاده کنند. خرید سمعک دست دوم کاملا اشتباه است. سمعکهای داخلگوشی و نامرئی به صورت اختصاصی برای هر گوش ساختهمیشوند و نمیتوان سمعک را برای شخص دیگری استفاده کرد.
سمعک داخلگوشی همانند دندان مصنوعی است و اختصاصا برای فرد و مطابق قالب گوش بیمار ساخته میشود. در این موارد اگر بیمار بخواهد از سمعک نامرئی دست دومی که خریداری کردهاست، استفاده نماید باید از گوش بیمار جدید قالبگیری صورت بگیرد و بورد و قطعات سمعک به پوسته جدید منتقل شود که این کار اصلا توصیه نمیشود. زیرا کیفیت سمعکهای داخل گوشی با تعویض پوسته پایین میآید و طول عمر آنها به مراتب کمتر میشود و دلیل دیگر هزینهی گزافی است که باید برای تعویض پوسته بپردازید. همچنین سمعکهای نامرئی بدلیل ظرافتی که دارند خیلی بیشتر سمعکهای پشتگوشی و ریک دچار خرابی و تعمیر می شوند.
چگونه بفهمیم که کمشنوایی داریم؟
کاهش شنوایی مشکلی است که می توانند در هر سنی بروز کند. کاهش قدرت شنیدن در سنین بالای 50سال بیشتر از نوع کم شنوایی حسی عصبی می باشد. بارزترین مشخصه آن وجود علایم زیر بدون احساس وجود درد در گوش می باشد.
علل زیر از مهمترین علایم کاهش شنوایی میباشند.در صورتی که پاسخ شما به هر یک از پرسش های زیر ”بله“ است،شما برای بررسی کم شنوایی باید به یک شنوایی شناس مراجعه فرمایید.
- از افرادی که با آنها مکالمه دارید میخواهید که صحبت خود را تکرار کنند؟
- به اعتقاد دیگران مشکل کم شنوایی دارید؟
- در هنگام صحبت کردن با تلفن مشکل شنیدن دارید؟
- صدای تلویزیون یا رادیو را بلندتر از حد معمول می کنید؟
- صدای دیگران را می شنوید ولی قادر به تشخیص گفتار آنها نیستید؟
چه هنگام باید به شنواییسنج مراجعه کنیم؟
کاهش شنوایی یکی از خطراتی است که ممکن است برای همه اتفاق بیفتد.
بعضی افراد از زمان تولد و به دلایل ژنتیکی یا محیطی به کم شنوایی دچار می شوند.
تصادف یا ضربه های شدید به گوش از دیگر عواملی است می تواند شما را به کم شنوایی مبتلا کند.
اگر در محلی کار می کنید که سر و صدای زیادی دارد و دائما در معرض سر و صدا هستید. این سر و صدا می تواند به سلول های مویی حلزون در گوش داخلی شما اسیب برساند و شما را دچار کم شنوایی کند.
از سایر موارد می توان به مصرف داروهای اتوتوکسیک، عفونت گوش، جرم گوش و افزایش سن اشاره نمود.
کم شنوایی ایجاد شده توانایی شما را در شنیدن اصوات محیطی کاهش میدهد. شما هنگام رانندگی ممکن است صدای بوق ماشین های دیگر را نشنوید. ممکن است در روابط اجتماعی با اطرافیان با مشکل روبرو شوید. ممکن است در محیط کار خود با مشکلاتی روبرو شوید و کیفیت کار خود را از دست بدهید.
علاوه بر این موارد کم شنوایی می تواند باعث ایجاد افسردگی و جدا شدن فرد از محیط اجتماعی خود شود. با بروز کم شنوایی فرد نمی تواند مثل قبل با اطرافیان خود ارتباط برقرار کند و به مرور از اطرافیان خود فاصله می گیرد و دچار افسردگی می شود.
حال ممکن است با خود فکر کنید که برای جلوگیری از همه این عوامل چه باید کرد؟
در اولین باری که احساس کردید که به کم شنوایی دچار شدهاید به یک کلینیک شنوایی شناسی مراجعه کنید تا شنوایی سنج وضعیت شنوایی شما را بررسی کند و برای درمان و یا توانبخشی کم شنوایی تدابیر لازم را اتخاذ نماید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خرید سمعک میتوانید با تیم مشاوران کلینیک شنواییسنجی و سمعک صمیمی تماس حاصل فرمائید.