تست ای بی آر

غربالگری شنوایی نوزادان

فهرست مطالب

غربالگری شنوایی نوزادان از طرح‌های بسیار مهم و تاثیر‌گذاری است که در اکثر کشورهای دنیا در حال اجرا می‌باشد. در کشور ایران نیز این طرح با همکاری ورزارت بهداشت و سازمان بهزیستی اجرا می‌گردد.

غربالگری شنوایی نوزادان

مطابق آمار رسمی از هر 1000 نوزاد به صورت میانگین بین 1 تا 3 نوزاد با مشکلات شنوایی به دنیا می‌آیند. در صورتیکه نوزاد دارای مشکل شنوایی در بدو تولد شناسایی شود و مداخله درمانی یا توانبخشی برای نوزاد شروع شود‏ می‌توان از مشکلات گفتاری و اجتماعی نوزاد در آینده جلوگیری کرد.

عوامل تاثیرگذار در کم شنوایی

  • سابقه وجود کم شنوایی در خانواده
  • ازدواج فامیلی
  • استفاده ار داروهایی مثل جنتامایسین و استرپتومایسین توسط مادر در دوران بارداری
  • زردی نوزادی بالای 20 و یا تعویض خون نوزاد
  • نارس بودن نوزاد و وزن زیر 1.5کیلوگرم
  • بستری شدن در بخش NICU بیشتر از ساعت
  • استفاده از داروهای خانواده آمینوگلیکوزیدها توسط نوزاد از جمله جنتامایسین، نئومایسین، کانامایسین، استرپتومایسینو…
  • تشنج نوزاد
  • ضربه به سر

در حال حاضر در کشور ایران بیشترین عواملی که باعث ایجاد مشکل شنوایی در بدو تولد می‌شوند سابقه وجود کم‌شنوایی در خانواده و ازدواج فامیلی می‌باشند.

انجام غربالگری شنوایی نوزادان به چه صورت است؟

در حال حاضر برای شنوایی سنجی نوزادان از دو تست OAE و AABR استفاده می‌گردد. تست OAE به بررسی وضعیت حلزون گوش می‌پردازد و تست AABR برای بررسی سلامت عصب 8 تا ساقه مغز انجام می‌شود.

هر دو تست کاملا بدون درد بوده نوزاد هیچگونه دردی را در زمان تست احساس نخواهد کرد. در صورتیکه نوزاد در حالت خواب باشد زمان هر دو تست بین 5 تا 10 دقیقه خواهد بود.

بهترین زمان برای انجام غربالگری شنوایی نوزادان چه زمانی است؟

بهترین زمان برای انجام شنوایی سنجی نوزادان 3 روز پس از تولد تا حداکثر 7 روز پس از تولد می‌باشد.

اگر نوزاد در غربالگری مشکل داشته باشد چه کاری باید انجام داد؟

نوزادی که در هر دو تست سالم باشد از نتیجه PASS یا گذر در جواب آزمایش استفاده می‌شود و در صورتیکه نتایج لازم را کسب نکند، جواب آزمایش REFER یا ارجاع خواهد بود. در صورتیکه نوزاد در آزمایش رد شود میتواند دلایل گوناگونی داشته و صرفا به معنای کم‌شنوایی نوزاد نمی‌باشد. یکی از دلایل شایع رد شدن در غربالگری شنوایی نوزادان وجود مایع آمنیون در مجرا گوش خارجی و گوش میانی نوزاد است. مایع آمنیون مانع از رسیدن تحریکات صوتی تستهای OAE و AABR به حلزون و عصب گوش می‌شوند. درنتیجه تست رد می‌شود. این مشکل بیشتر در نوزادانی که بلافاصله پس از تولد تست می‌شوند، دیده می شود.

یکی دیگر از دلایل رد شدن در غربالگری شنوایی نارس بودن نوزاد است. هر چه نوزاد زودتر به دنیا آمده باشد، رد شدن در غربالگری بیشتر می شود.

دلیل دیگر برای رد شدن در شنوایی سنجی نوزادان عفونت های تنفسی است که بیشتر در نوزادان نارس یا نوزادان بستری شده در NICU دیده می شود. عفونت تنفسی میتواند از طریق شیپور استاش خود را به گوش میانی رسانده و باعث اختلال در روند تست شود.

دلیل دیگری میتوان به آن اشاره کرد استحمام نوزاد در قبل از انجام غربالگری است که می‌تواند باعث ورود آب به مجرای گوش خارجی شود.

رد شدن در مرحله اول غربالگری اصلا جای نگرانی ندارد.

به طور میانگین از هر ده نوزاد بین 1 تا 2 نوزاد در مرحله اول غربالگری بنا به دلایل بالا رد می شوند. در صورت رد شدن اصلا نباید نگران شد. شنوایی‌سنجی که انجام تست را بر عهده دارد بنا به صلاح‌دید خود زمانی را برای انجام دوباره تست برای شما تعیین می‌نماید.

این زمان میتواند بین 1 الی 2 هفته متفاوت باشد. بهتر است که برای مرحله دوم غربالگری نوزاد از سه روز قبل از انجام تست استحمام نکند تا از ورود آب به گوش جلوگیری شود.

در صورت رد شدن در مرحله دوم غربالگری چه کاری باید انجام داد؟

در صورتیکه نوزاد در مرحله دوم نیز نتایج لازم را کسب نکرد به مرحله تشخیص ارجاع میشود. باید در نظر داشت که در صورتیکه در آزمایش‌ها غربالگری سالم بود می توان به سلامت سیستم شنوایی اطمینان داشت ولی در صورت رد شدن در تست نمیتوان با اطمینان گفت که نوزاد دارای مشکل شنوایی میباشد.

در آزمایش‌ها تشخیصی از تستهای ABR و ASSR و Tympanometery استفاده میگردد. ممکن است مشکل نوزاد از یک عفونت ساده گوش میانی تا کم شنوایی حسی عصبی متغیر باشد. بهتر است تا اتمام تستهای تشخیصی از حدس وگمان بی‌مورد اجتناب کرد و در صورت رد شدن در مرحله دوم بلافاصله تستهای تشخیصی انجام گیرد.

غربالگری شنوایی نوزادان در مهاباد

غربالگری شنوایی نوزادان در مهاباد همه‌روزه در ساعات کاری کلینیک انجام می‌گیرد. تست‌های OAE و AABR به صورت همزمان برای نوزاد انجام می‌گیرد و کارت سلامت شنوایی برای نوزاد صادر می‌گردد.

شایان ذکر است کلینیک شنوایی صمیمی تنها مجری شنوایی‌سنجی نوزادان مهاباد از طرف اداره بهزیستی به عنوان مجری طرح می‌باشد.

مقالات مرتبط

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به اشتراک گذاری نوشته

فیسبوک
توییتر
لینکداین
تلگرام
واتس‌آپ
ایمیل
بیشتر بخوانید

راه‌های ارتباطی

همه روزه
ساعت ۹:۰۰ الی ۱۴:۰۰ و ۱۶:۰۰ الی ۲۰:۰۰