مشکلات گوش هنگام پرواز

مشکلات گوش در هواپیما

فهرست مطالب

مشکلات گوش در هواپیما یکی ازتجربیات رایجی است که هنگام پرواز روی می‌دهد. اگر تجربه سفر هوایی با هواپیما را داشته‌باشد به احتمال زیاد در طول پرواز کیپ‌شدن گوش، درد گوش و یا کم‌شنوایی را تجربه کرده‌باشید.

در این مقاله به بررسی علل و روش‌های مقابله و درمان مشکلات گوش در هواپیما می‌پردازیم.

به مشکلاتی گوش که در هنگام سفر هوایی به وجود می‌آید، باروترما (Barotrauma) و یا گوش هواپیما (earplaine ear) گفته می‌شود. bar به معنای فشار هوا و trauma به معنای آسیب می‌باشد و به صورت کلی باروترما به معنای آسیب ناشی از تغییرات فشار هوا می‌باشد.

علت مشکلات گوش در هواپیما چیست؟

علت مشکلات گوش در هواپیما یا باروتروما ناشی از انسداد شیپوراستاش در طول پرواز می‌باشد. شیپوراستاش لوله‌ی باریکی است که گوش میانی را به پشت‌ حلق وصل می‌کند. یکی از وظایف شیپوراستاش تعدیل هوای گوش‌میانی و فشار هوای بیرون می‌باشد. در صورتیکه شیپوراستاش بدرستی فعالیت خود را انجام دهد، فشارهوای گوش‌میانی با فشار هوای بیرون یکسان خواهد‌بود ولی اگر شیپوراستاش بدرستی کار نکند، یک اختلاف فشارهوا بین گوش‌میانی و فضای بیرون بوجود می‌آید و باعث مشکلات و ناراحتی‌های گوش می‌شود.

دلیل انسداد شیپوراستاش

انسداد شیپوراستاش در موارد زیر اتفاق میوفتد:

  • عفونت دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخودگی
  • عفونت‌های سینوسی
  • آلرژی یا حساسیت تنفسی
  • کیپ‌شدن بینی
  • ریفلاکس معده

انسداد سیپوراستاش می‌تواند مشکلات زیر را بوجود بیاورد.

  • احساس کیپ‌شدن گوش
  • کم‌شنوایی
  • سرگیجه
  • درد گوش

فرد ممکن هنگام پرواز یک تا چند مورد از موارد بالا را تجربه نماید.

سفر با هواپیما چگونه باعث مشکلات گوش می‌شود؟

فشار هوا با تغییر ارتفاع، تغییر می‌کند. هر چه از سطح زمین به سمت بالا ارتفاع بگیریم، فشار هوا کمتر می‌شود. هنگامی که با هواپیما سفر می‌کنید هواپیما هنگام بلندشدن و فرود به علت تغییر ارتفاع، دچار تغییر فشار می‌شود. به دلیل اینکه سرعت حرکت هواپیما سریع است، تغییرات فشار موقع پرواز نیز سریع اتفاق میوفتد و ممکن است که شیپوراستاش نتواند بموقع باز و بسته شود و فشار هوای گوش‌میانی و بیرون را یکسان نماید.

درنتیجه یک اختلاف فشارهوا بین گوش‌میانی و بیرون بوجود می‌آید که سبب ایجاد مشکلات گوش می‌شود.

مشکلات گوش بیشتر در هنگام فرود هواپیما اتفاق میوفتد، زیرا با کاهش ارتفاع هواپیما فشارهوا بیشتر می‌شود و فشار بیشتر به شیپوراستاش وارد می‌گردد.

تغییر‌فشار و مشکلات گوش همچنین می تواند در هنگام رانندگی در جاده‌های شیب‌دار، سوار شدن در آساسنسور، غواصی و کوهنوردی نیز بوجود بیاید.

درمان مشکلات گوش هنگام پرواز

درمان مشکلات گوش هنگام پرواز شامل روش‌های مختلفی می‌باشد که هدف همه آنها جلوگیری از اختلال در عملکرد شیپوراستاش و در صورت کیپ‌شدن گوش، بازکردن شیپوراستاش می‌باشند.

در ادامه به معرفی چند روش برای غلبه بر مشکلات گوش می‌پردازیم.

  • جویدن آدامس هنگام پرواز
  • مکیدن آبنبات در موقع پرواز
  • خمیازه‌کشیدن
  • قورت دادن آب دهان
  • اگر راه‌حل‌های بالا جواب نداد، می‌توانید بینی خود را با انگشتانتان بگیرید و آب‌دهانتان را قورت دهید. سپس دوباره مینی و دهانتان را ببندید و دهان خود را پر از هوا نمایید و سعی نمایید که هوا را به سمت گوش‌هایتان هدایت کنید. با حرکتان باعث باز و بسته شدن شیپوراستاش می‌شوید و فشار هوا بین گوش‌میانی و بیرون متعادل می‌شود و مشکلات گوش شما رفع می‌گردد.

درمان مشکلات گوش نوزادان و کودکان در هنگام پرواز

درمان مشکلات گوش نوزادان و کودکان در هنگام پرواز
درمان مشکلات گوش نوزادان و کودکان در هنگام پرواز

راه‌حل مشکلات گوش نوزادان و کودکان در هنگام پرواز با بزرگسالان متفاوت است. شیپوراستاش در نوزادان و خردسالان به بلوغ کامل نرسیده‌است و عملکرد ضعیف‌تری نسبت به بزرگسالان دارد.

در نورادان و شیرخواران می‌توان با شیردادن و مکشی که بر روی شیپور استاش ایجاد می‌کند، سبب باز‌شدن شیپوراستاش و تعدیل هوای گوش‌میانی شد.

درمان کیپی گوش طولانی

در مواردی ممکن است که حتی با گذشت مدت‌زمان طولانی از پرواز، مشکلات گوش برطرف نگردد. در این موارد می‌توان از داروهای برطرف‌کننده احتقان‌بینی و کورتون‌های موضعی استفاده کرد. این داروها با کاهش التهاب دهانه ورودی شیپوراستاش سبب برگشت عملکرد طبیعی آن می‌شوند.

باید توجه داشت که این دارو‌ها حتما می‌بایست توسط پزشک تجویز شوند. زیرا می‌توانند باعث بروز مشکلات دیگر شوند. درنتیجه از مصرف خودسر این داروها باید اجتناب نمود.

مقالات مفید

2 پاسخ

  1. سلام. مطالب خیلی کاربردی و مفید بودند. استفاده کردم. ممنونم از شما. موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

راه‌های ارتباطی

همه روزه
ساعت ۹:۰۰ الی ۱۴:۰۰ و ۱۶:۰۰ الی ۲۰:۰۰