درمان کم‌شنوایی

درمان کم‌شنوایی حسی‌عصبی

فهرست مطالب

درمان کم‌شنوایی حسی‌عصبی همیشه یکی از دغدغه‌های بیماران دارای کم‌شنوایی می‌باشد.

پس از انجام شنوایی‌سنجی و تشخیص اینکه بیمار دارای کم‌شنوایی حسی‌عصبی است٬ اولین سوالی که بیمار می‌پرسد این است که درمان کم‌شنوایی حسی‌عصبی چگونه است؟

بسیاری از مردم نمی دانند که درمان های مختلفی برای کاهش شنوایی حسی عصبی وجود دارد. کم‌شنوایی حسی‌عصبی اغلب به دلیل نقص در سلول‌های مویی گوش‌داخلی ایجاد می‌شود و می‌تواند منجر به مشکلات در درک گفتار یا پیگیری مکالمات در محیط های پر سر و صدا شود. خبر خوب این است که گزینه‌های زیادی برای درمان این کم‌شنوایی وجود دارد. در این مقاله چند درمان که ممکن است برای شما مناسب باشد، را ارائه می‌کنیم.

کم‌شنوایی می‌تواند انتقالی (گوش خارجی یا میانی) ٬حسی‌عصبی (گوش داخلی و سیستم عصبی) و ترکیبی از این دو نوع (آمیخته) باشد.

هنگامی که سلول‌های مویی حلزون و یا اعصابی که صدا را سطح مغز انتقال می‌دهند دچار آسیب شوند٬ کم‌شنوایی حسی‌عصبی ایجاد می‌گردد.

شروع کم‌شنوایی حسی‌عصبی معمولا از فرکانس‌های زیر (بالای ۴کیلوهرتز) می‌باشد و به تدریج به فرکانس‌های پایین منتقل می‌شود. اولین نشانه کم‌شنوایی حسی‌عصبی وزوز گوش و مشکل شنوایی در مکان‌های شلوغ می‌باشد. به مرور این مشکل بیشتر شده و بیمار در همه موارد در شنیدن صداهای گفتاری مشکل خواهد داشت.

درمان کم‌شنوایی

درمان کم‌شنوایی حسی‌عصبی به صورت قطعی وجود ندارد. تنها در مواردی کم‌شنوایی ناگهانی و یا سکته گوشی روی دهد و بیمار بلافاصله به پزشک گوش‌وحلق‌وبینی مراجعه نماید٬ می‌توان با تزریق مستقیم کورتون به گوش ٬شنوایی بیمار به حالت قبل برگردد.

در حال حاضر بهترین درمان برای کم‌شنوایی‌های حسی‌عصبی همچون پیرگوشی شامل مواردی می‌شود که از بیشترشدن کم‌شنوایی جلوگیری کند. از بهترین موارد برای جلوگیری از گسترش کم‌شنوایی می‌توان به توصیه‌های زیر اشاره کرد.

  • مصرف داروهای تقویتی و ویتامین‌های تجویز شده توسط پزشک
  • پرهیز از مشاغل و مکان‌های پر سروصدا (تراشکاری٬ جوشکاری٬ تالار‌های عروسی و کنسرت و…)
  • کنترل بیماری‌های زمینه‌ای که باعث بدتر‌شدن کم‌شنوایی می‌شوند از جمله دیابت و فشارخون بالا
  • پرهیز از مصرف داروهایی که باعث بیشترشدن کم‌شنوایی می‌شوند همچون آمینوگلیکوزید‌ها (جنتامایسین٬ نئومایسین٬ کانامایسین و…)

درمان کم‌شنوایی با سمعک

سمعک
سمعک

در صورتیکه داروهای تجویزشده و رعایت موارد بالا نتواند تاثیری در بهترشدن شنوایی بیمار داشته باشد٬ استفاده از سمعک به عنوان نسخه نهایی برای بیمار تجویز می‌شود.

استفاده از سمعک سبب بهبود شنوایی بیمار می‌گردد و باعث می‌شود که روند کم‌شنوایی بیمار کاهش یابد. به عنوان مثال سالیانه 20% کم‌شنوایی بیمار بدتر شود٬ این میزان به سالیانه ۱۰٪ کاهش بیابد.

امروزه سمعک‌ها در اندازه‌ها و شکل‌های متفاوتی ساخته می‌شود و تکنولوژی‌هایی دارند که می‌توانند تمامی نیازهای شنوایی بیمار را تامین نمایند. سمعک‌های پشت‌گوشی٬ داخل‌گوشی و نامرئی سه شکل از سمعک‌های مرسوم هستند که بیماران می‌توانند برای درمان کم‌شنوایی حسی‌عصبی از آن‌ها استفاده نمایند.

مزایای استفاده از سمعک برای درمان کم‌شنوایی حسی‌عصبی

  • درمان کم‌شنوایی حسی‌عصبی با استفاده از سمعک می‌تواند نیازهای شنوایی شما را تا آخر عمر تامین نماید و پیشرفت کاهش‌شنوایی را کمتر کند.
  • باعث جلوگیری از انزوا و گوشه‌نشینی شما می‌شود. زیرا در صورتیکه از سمعک استفاده نکنید، به علت مشکلاتی که در شنیدن دارید به مرور از شرکت در مجالس و مباحث خودداری می‌کنید. در صورت تداوم استفاده نکردن از سمعک کم‌کم دچار افسردگی خواهید‌ شد.
  • یکی از تحقیقاتی که در چند سال گذشته بسیار مورد توجه قرار گرفته است، رابطه کم شنوایی و آلزایمر می‌باشد. مناطق مربوط به کم شنوایی و آلزایمر در مغز مشترک می‌باشند و در صورت درمان نکردن کم شنوایی احتمال بروز آلزایمر بیشتر می‌شود.

درمان کم‌شنوایی حسی‌عصبی با استفاده از کاشت‌حلزون

کاشت حلزون شنوایی
کاشت‌حلزون

درمان کم‌شنوایی حسی‌عصبی با استفاده از کاشت‌حلزون برای بیمارانی که دارای افت‌شنوایی بسیار زیاد می‌باشند و حتی سمعک هم قادر به جبران کاهش شنوایی آن‌ها نیست، استفاده می‌شود.

در کاشت حلزون صدا به پالس‌های الکتریکی تبدیل می‌شود و این پالس‌ها مستقیما به عصب گوش ارسال می‌گردند. در کاشت حلزون گوش خارجی و میانی حذف می‌گردد و صدا مستقیما به عصب گوش می‌رسد.

باید توجه داشت که صدایی که فرد با دستگاه کاشت‌حلزون می‌شنود با صدای طبیعی شنوایی گوش‌ها متفاوت است. صدای کاشت‌حلزون الکتریکی است و طبق گفته بیماران صدایی رباتیک است.

درمان کم شنوایی با کاشت‌حلزون برای بیمارانی که در هر دو گوش دارای کم شنوایی شدید تا عمیق هستند و سمعک قادر به تامین نیازهای شنوایی آنها نیست انجام می‌شود.

باید توجه داشت که کاشت‌حلزون آخرین روش درمانی برای درمان کم‌شنوایی حسی‌عصبی می‌باشد. قبل از آن می‌بایست تمامی روش‌های درمان دارویی و سمعک طی شود و تنها در صورتیکه این روش‌ها جوابگو نبودند، جراحی کاشت‌حلزون انجام شود.

کاشت‌حلزون طی یک عمل حراجی برای بیمار جای‌گذاری می‌شود و شامل قسمت‌های زیر می‌باشد.

  • میکروفون، که وظیفه جمع‌آوری صداهای محیط را دارد.
  • پردازش‌گر صدا که صداهای جمع آوری شده توسط میکروفون را انتخاب کرده و آن ها را سازمان‌دهی می‌کند.
  • یک سیمیلاتور که سیگنال‌ها را از پردازش‌گر صدا دریافت می کند و آن ها را به پالس‌های الکتریکی تبدیل می کند.
  • یک ردیف الکترود که پالس‌ها را از سیمیلاتور جمع آوری می‌کند و آن‌ها را به بخش‌های مختلف عصب شنوایی ارسال می کند.

درمان کم‌شنوایی با طب‌ سنتی

درمان کم‌شنوایی با طب سنتی چگونه است؟ این سوال را قسمتی از بیماران به عنوان آخرین راهکار درمانی قبل از استفاده از سمعک و یا کاشت حلزون از ما می‌پرسند.

حال آیا واقعا طب سنتی می‌تواند کم‌شنوایی را درمان نماید؟

طبق تحقیقات انجام‌شده توسط اینجانب و تجربه چندین‌ساله کلینیکی تمامی درمان‌هایی که در طب سنتی برای درمان کم‌شنوایی توصیه شده‌است، شامل قطره‌های روغنی می‌باشند که بیمار باید هر چند ساعت یکبار آن‌ها را وارد گوش خود کند.

این قطره‌های روغنی هیچ تاثیری در بهبود شنوایی بیماران دارای کم‌شنوایی حسی‌عصبی ندارند. تنها در مواردی که کم‌شنوایی بیمار به علت مسدود‌شدن مجرای گوش خارجی بوسیله جرم‌گوش یا سرومن باشد، می‌توانند باعث نرم‌شدن جرم و خروج آن از گوش گردند.

که آنهم در همه موارد صدق نمی‌کند و در بسیار از بیماران پس از نرم‌شدن جرم می‌بایست جرم بوسیله دستگاه ساکشن از گوش خارج شود. زیرا امکان دارد که جرم خودبه‌خود از گوش خارج نشود.

مشکل دیگری که استفاده از این قطره‌ها دارد این است که استریل نیستند و می‌توانند حاوی انواع باکتری و قارچ‌های بیماری‌زا باشند که می‌توانند خود عامل مشکلات بیشتر برای بیمار گردند.

برای نرم‌کردن جرم گوش می‌توان از قطره گلیسیرین‌فنیکه استفاده کرد که علاوه بر نرم‌کردن جرم‌گوش خاصیت آنتی‌باکتریال نیز دارد. قطره گلیسیرین‌فنیکه کاملا استریل است و از نظر هزینه بسیار ارزانتر از قطره‌های طب سنتی می‌باشد.

درمان کم‌شنوایی حسی‌عصبی با حجامت

درمان کم شنوایی حسی‌عصبی با حجامت یکی دیگر از سوالاتی است که بیماران از ما می‌پرسند.

به طور قطع تاکنون حتی یک مورد درمان کم‌شنوایی با استفاده از حجامت ثبت نشده‌است.

تمامی موارد و گزارشاتی نیز که در صفحات اینترنتی یافت می‌شود، فاقد وجه علمی هستند. برای اینکه ثابت شود که کم‌شنوایی بیمار با استفاده از حجامت درمان شده‌است، بیمار باید قبل و بعد از درمان از مراکز معتبر شنوایی‌سنجی آزمایش‌های شنوایی لازم را انجام دهد و سپس در مورد اثربخشی حجامت بر کم‌شنوایی نتیجه‌گیری شود.

حجامت نه تنها هیچ تاثیری در بهبود کم شنوایی ندارد، حتی در مواردی که در محیط غیر استریل و با لوازم آلوده انجام شود می‌تواند سبب مننژیت و سایر بیماری‌های عفونی شود.

از طرفی به دلیل اینکه اساس کار حجامت بیرون کشیدن خون از بدن است، اگر حجامت از اطراف گوش انجام بگیرد براحتی می‌تواند سبب اختلال در سیستم خون‌رسانی شنوایی شود و منجر به بدتر شدن و یا از دست‌دادن کامل شنوایی بشود.

توصیه ما به شما این است که قبل از انجام هر اقدامی در مورد درمان کم شنوایی با حجامت، حتما به مستندات علمی رجوع نمایید و از افرادی که ادعا می‌کنند با این روش درمانی بهبود یافته‌اند حتما آزمایشات شنوایی قبل و بعد از درمان را درخواست نمایید.

درمان کم‌شنوایی با زالو درمانی

درمان کم‌شنوایی با زالو درمانی می‌تواند عوارض جبران ناپذیری برای شما به همراه داشته‌باشد. زالودرمانی نیز همچون حجامت هیچ‌گونه تاثیری بر کم شنوایی نداشته و طبق تجربه چندین ساله کلینیکی و مطالعات گوناگون تاکنون حتی یک مورد درمان کم شنوایی با زالودرمانی را نیز مشاهده ننموده‌ام.

باید توجه داشته‌باشید که هر چیزی که وارد سیستم مغز می‌شود باید از فیلرتر سد خونی‌مغزی عبور نماید و این سد به اکثر مواد اجازه عبور نمی‌دهد.

موارد متعددی دیده شده‌است که بیمار پس از انجام زالودرمانی مبتلا به انواع عفونت‌های باکتریایی و ویروسی شده‌است. مغز انسان بسیار حساس است و یکی از ضعیف‌ترین اندام‌های بدن در محافظت از خود است و کمترین میزان باکتری یا ویروس می‌تواند سبب بیماری در مغز شود. به همین دلیل قسمتی به نام سد خونی‌مغزی که از مویرگ‌های ویژه‌ای تشکیل شده‌است شبیه لایه‌ای در اطراف مغز وجود دارد که به غیر از گلوکز و اکسیژن و نوع خاصی از سلول‌های دفاعی بدن مانع از ورود سایر مواد موجود در خون به مغز می‌شوند.

هنگامی که در ناحیه سر و گردن از زالو استفاده می‌شود، باعث می‌شود که مواد موجود در بزاق زالو براحتی وارد سیستم گردش خوش مغز شده و در صورت آلوده بودن زالو، براحتی بیماری به مغز منتقل شده‌ و سبب بروز مشکلات متعددی برای مغز شود که درمان آن نیز بسیار سخت می‌باشد و اکثرا سبب لطمات جبران‌ناپذیری برای بیمار می‌شود.

سخن نهایی

در حال حاضر هیچ درمان قطعی و علمی برای کم شنوایی حسی‌عصبی به ثبت نرسیده‌است ولی مطمئنا با پیشرفت علم درمان کم شنوایی حسی عصبی کشف می‌گردد. هم‌اکنون دانشمندان و محققان بدنبال درمان کم شنوایی با استفاده از سلول‌های بنیادی هستند و به احتمال زیاد در آینده نزدیک شاهد نتایج خوشحال‌کننده‌ای خواهیم بود.

در صورتیکه دارای وزوز گوش می‌باشید می‌توانید مقاله درمان‌های وزوز گوش را مطالعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

راه‌های ارتباطی

همه روزه
ساعت ۹:۰۰ الی ۱۴:۰۰ و ۱۶:۰۰ الی ۲۰:۰۰