عادت دادن کودک به استفاده از سمعک همواره سختترین بخش تجویز سمعک کودکان میباشد. در صورتیکه والدین روش مناسب عادت دادن کودک به استفاده از سمعک را ندانند، امکان پسزدن سمعک از طرف کودک زیاد است و روند قبولکردن سمعک بسیار سختتر میشود.
در ادامه راهکارهایی را برای پذیرش راحتتر سمعک از طرف کودکان به شما آموزش میدهیم.
کودک خود را در فرآیند انتخاب سمعک مشارکت دهید
فرآیند انتخاب سمعک برای کودک شما در کلینیک صمیمی بدین صورت است که شنواییشناس چندین سمعک را که برای کمشنوایی کودک شما مناسب است به شما نشان میدهد. بهتر است که در مرحله برای انتخاب رنگ و مدل سمعک از کودک خود نیز مشورت بگیرید و مطابق با نظر او سمعک را انتخاب نمایید.
به یاد داشتهباشید اگر سمعک به انتخاب کودک باشد، پروسه قبولکردن سمعک توسط وی بسیار زودتر طی میشود. از نظر روانشناسی داشتن قدرت انتخاب یا اختیار برای شخص بسیار لذتبخش میباشد.
استفاده از سمعک کودک را در محیطهای آرام شروع نمایید
باید توجه نمایید که کودکی که کمشنوایی دارد با بزرگسالی که قبلا سالم بوده و به تازگی دچار کم شنوایی شدهاست، متفاوت است. برای فرد بزرگسال صداهای تقویتشده توسط سمعک آشنا هستند ولی در کودک قضیه متفاوت است.
برای کودک کمشنوایی که سمعک دریافت کردهاست، اکثر صداها تازگی دارند و میتوانند حتی برای وی در ابتدا آزاردهنده باشند. زیرا قبل از تجویز سمعک کودک اکثر صداهایی که ما به صورت معمول می شنویم را نمیشنید و اکنون با شنیدن این صداها ممکن است ناراحت شود.
البته این احتمال در پروسه تنظیم سمعک توسط شنواییشناس لحاظ میشود و تقویت سمعک به صورت پلهای و به مرور انجام میشود. بدین صورت که در ابتدا قدرت سمعک در حد کم تنظیم میشود و به مرور و طی فرآیند عادتپذیری کودک افزایش مییابد.
در شروع باید سمعک را فقط در محیط منزل استفاده کرد
باید استفاده از سمعک از محیطهای آرام شروع شود و بهتر است که ابتدا کودک سمعک را در خانه استفاده کند و پس از عادتپذیری در محیط منزل در بیرون نیز از سمعک استفاده نماید. این عادتپذیری میتواند یک تا چند هفته طول بکشد.
میزان استفاده از سمعک را بتدریج افزایش دهید
عادت دادن کودک به استفاده از سمعک میبایست بتدریج افزایش یابد. بهتر است در روزهای اول سمعک بصورت ساعتی استفاده شود و به مرور میزان ساعت استفاده از آن بیشتر شود.
حواس کودک را از سمعک پرت نمایید
یکی از بهترین روشها برای عادت دادن کودک به استفاده از سمعک، پرتکردن حواس کودک هنگام استفاده از سمعک در روزهای اول میباشد.
برای این کار ابتدا باید سمعک را بر روی گوش کودک قرار دهید و سپس با کودک مشغول انجام کار دیگری شوید. میتوانید با یکدیگر بازی مورد علاقه کودک را انجام دهید، تلویزیون تماشا نمایید و یا هر کار دیگری که کودک به آن علاقه دارد. با این کار توجه کودک از سمعک دور میشود و مدتزمان عادتپذیری کمتر میشود.
یک برنامه منظم برای استفاده از سمعک تعیین نمایید
پس از آنکه کودک شما به استفاده از سمعک عادت کرد، باید برنامه منظمی را برای استفاده از سمعک تعیین نمایید.
برای مثال کودک طبق برنامه هر روز صبح بعد از بیدارشدن سمعک را استفاده نماید و تا شب و قبل از خواب آنرا از گوشش درنیاورد.
سعی کنید که جای ثابتی را برای جعبه و باتری یا شارژر سمعک تعیین نمایید. بهتر است که مکان ثابت در اتاق کودک باشد.
مطمئن باشید که سمعک بدرستی تنظیم شدهاست
توجه داشتهباشید که مهمترین بخش تجویز کودک، تنظیم درست آن است. حتی اگر بهترین سمعک دنیا را برای کودک خود تهیه نمایید و تمامی توصیههای گفتهشده را بدرستی رعایت کنید، اگر سمعک کودک شما بدرستی تنظیم نشود، کودک سمعک را نمیپذیرد.
برای تجویز سمعک کودک کم شنوا حتما باید به یک شنواییشناس که سابقه طولانی در امر تجویز سمعک داشتهباشد، مراجعه نمایید. تجویز سمعک توسط افراد فاقد صلاحیت میتواند پیامدهای ناگواری برای سلامت شنوایی کودک شما داشتهباشد.
قالب گوش کودک بسیار مهم است
قالب گوش کودک بسیار مهم است. کودک نباید هنگام استفاده از سمعک احساس درد و اذیتشدن در گوش داشتهباشد. قالب گوش باید کاملا متناسب با اندازه گوش بیمار ساختهشود. بزرگ ساختهشدن قالب باعث ایجاد درد در گوش کودک میشود و استفاده از سمعک را توسط کودک کم میکند.
همچنین اگر قالب گوش کودک کوچکتر ساختهشود، امکان افتادن سمعک از گوش کودک و همچنین صوتزدن سمعک وجود دارد. برای جلوگیری از گمشدن سمعکها نیز میتوان از بند نگهدارنده سمعک استفاده کرد.
کلینیک شنوایی شناسی و سمعک صمیمی دارای لابراتوار اختصاصی برای ساخت انواع قالب گوش مناسب کودکان میباشد.
صبور باشید
در انتها باید خاطرنشان کنیم که تجویز سمعک برای کودک اصلا کار راحتی نیست و هر کودک شرایط خاص خود را دارد. فرقی نمیکند کودک شما چه سنی داشته باشد، در ابتدای استفاده از سمعک حتما مشکلاتی خواهد داشت.
کودک با سمعک از یک دنیای آرام و بیصدا وارد یک دنیای شلوغ و پر سروصدا میشود. این تغییر بسیار بزرگ است و باید به مرور صورت بگیرد. تعجیل در روند تجویز ممکن است باعث پسزدن و استفاده نکردن سمعک از جانب کودک شود.
کلینیک شنواییشناسی و سمعک صمیمی با داشتن کادرمجرب و تجربه چندینساله در امر تجویز سمعک و ساخت قالب گوش کودکان و همچنین داشتن سمعکهای متنوع برای هر نوع سلیقه و کم شنوایی آماده ارائه خدمت به بیماران و کودکان نیازمند سمعک میباشد.