غربالگری شنوایی

کرونا و کم‌شنوایی

فهرست مطالب

ویروس Covid 19 که به نام ویروس کرونا شناخته می‌شود سبب مشکلات و بیماری‌های حاد و مزمن مختلفی از جمله بیماری‌های قلبی، تنفسی و عصبی می شود. یکی از این بیماری‌ها کم‌شنوایی می‌باشد. به علت تازه بودن بیماری کرونا هنوز علت ارتباط کرونا و کم‌شنوایی به صورت دقیق کشف نشده‌است و اکثر یافته‌های موجود نیازمند بررسی بیشتر می‌باشند.

ویروس کرونا می‌تواند سبب کم‌شنوایی، وزوز گوش و اختلال تعادلی شود.

در ویروس کرونا دلتا و امیکرون به غیر موارد بالا درد گوش نیز اضافه شده‌است.

درد گوش
گوش درد ناشی از کرونا

بنا به توضیح متخصصان دلیل این امر این است که ویروس دلتا و امیکرون قسمت فوقانی سیستم تنفسی را بیشتر درگیر می‌کنند. نزدیکی سیستم تنفسی فوقانی به سیستم شنوایی سبب احساس درد شدید در گوش بیماران می‌شود که میتواند از شروع بیماری و بعضا تا چند هفته پس از بهبودی ادامه داشته باشد.

دلایل رابطه ویروس کرونا و کم‌شنوایی

کاهش سطح اکسیژن حلزون گوش

این تصویر دارای صفت خالی alt است؛ نام پروندهٔ آن combinednormaldamagedhaircellslabeled_800px.jpg است
شکستن سلول مویی حلزون

قابل اعتماد‌ترین دلیلی که برای کم‌شنوایی ناشی از کرونا مطرح شده‌است کاهش سطح اکسیژن خون به دلیل درگیری سیستم تنفسی و در نتیجه آن کاهش سطح اکسیژن در حلزون گوش می‌باشد که می‌تواند سبب از بین رفتن و مرگ سلول‌های مویی حلزون گوش شود. این نوع کم‌شنوایی با نام sudden deafness یا سکته گوش شناخته می‌شود و باید به محض شروع علایم به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه شود، زیرا که درمان سکته گوش دارای زمان طلایی 72 ساعته می‌باشد و پس از آن شانس بهبودی بسیار پایین می‌آید. درمان این نوع کم‌شنوایی کورتون تراپی خوراکی و ترزیقی به گوش میانی می‌باشد.

داروهای دارای عوارض کم‌شنوایی

هیدروکسی‌کلروکین
هیدروکسی‌کلروکین

قسمت زیادی از داروهایی که برای درمان کرونای افراد بستری شده در بیمارستان استفاده می شود دارای عوارض بروز کم‌شنوایی می‌باشند.

  • کینین(quinine)
  • کلروکین(cholorquine)
  •  هیدروکسی‌کلروکین(hydroxychloroquine)

این داروها در درمان مالاریا استفاده می‌شود و در حال حاضر بدلیل نبود داروهای اختصاصی برای کرونا،این داروها برای بیماران دارای کرونا نیز تجویز می‌شود. این داروهای می‌توانند سبب بروز کم‌شنوایی خفیف تا عمیق یک گوشی یا دو گوشی شوند. طبق تحقیقات انجام شده تاثیر این داروها بر روی سلولهای مویی حلزون گوش است. تاثیر این داروها بر گوش می‌تواند از شروع مصرف تا چند ماه پس از مصرف باشد. در صورتی که از این داروها برای درمان کرونا استفاده کرده‌اید و احساس کم‌شنوایی یا وزوز گوش دارید باید هر چه سریعتر به متخصص گوش مراجعه نمایید. چرا که هر چه از زمان شروع علایم بیشتر بگذرد شانس بهبود کم‌شنوایی کمتر می‌شود.

عفونت گوش میانی

اتیت مدیا
اتیت مدیا

عفونت سیستم تنفسی مخصوصا سیستم تنفسی فوقانی می‌تواند از طریق لوله‌ی باریکی به نام شیپور استاش که رابط بین گوش میانی و حلق است وارد گوش میانی شود و با پر شدن گوش میانی از عفونت کم‌شنوایی انتقالی ایجاد نماید.عفونت گوش میانی مانند کم‌شنوایی حسی عصبی جای نگرانی نبوده و براحتی درمان می‌شود.برای افتراق عفونت گوش میانی و کم‌شنوایی حسی عصبی باید به کارشناس شنوایی شناسی مراجعه نمایید.تنها در صورتیکه ۲ هفته پس از بهبود کرونا عفونت گوش میانی از بین نرفته باشد جای نگرانی دارد و برای جلوگیری از بروز بیماری‌های مزمن گوش میانی و جلوگیری از پارگی پرده گوش باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید.

شایع‌ترین علایم گوشی کرونا چیست؟

در حال حاضر اختلال تعادلی شایع‌ترین علامت گوشی کرونا می‌باشد. قسمتی از این اختلال تعادلی به ضعف عمومی بدن پس از بهبودی کرونا و همچنین استرس و اضطراب بیمار برمی‌گردد. در صورتیکه اختلال تعادلی تا 2 هفته پس از بهبودی کرونا ادامه داشته باشد، می‌بایست برای تشخیص دلیل اختلال تعادلی به کلینیک‌های شنوایی شناسی و تعادل مراجعه نمایید.

آیا واکسن کرونا سبب کم‌شنوایی می‌شود؟

بر اساس تحقیقی که محققان دپارتمان گوش و حلق و بینی دانشگاه جان‌هاپکینز که یکی از برترین دانشگاههای حوزه پزشکی در دنیا می‌باشد انجام داده‌اند، هیچگونه ارتباطی بین تزریق واکسن کرونا و ابتلا به کم‌شنوایی پیدا نشده‌است. در این تحقیق تعداد افراد مبتلا به کم‌شنوایی ناگهانی در افرادی که تزریق واکسن داشته‌اند به مراتب کمتر از افراد بدون تزریق واکسن بود.

سخن نهایی

خوشبختانه سکته گوشی که خطرناک‌ترین نوع کم ‌شنوایی است جزء عوارض نادر بیماری کرونا می‌باشد. در صورت بروز هر گونه علایم کم‌شنوایی یا وزوز گوش می‌بایست در کمتر از 72 ساعت به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید و پروسه درمانی را شروع نمایید. بهترین روش برای جلوگیری از بروز علایم شنوایی کرونا در حال حاضر انجام واکسیناسیون می‌باشد. پس در صورتیکه هنوز اقدام به انجام واکسیناسیون نکرده‌اید، هر چه سریعتر برای انجام آن اقدام کنید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

راه‌های ارتباطی

همه روزه
ساعت ۹:۰۰ الی ۱۴:۰۰ و ۱۶:۰۰ الی ۲۰:۰۰