نوار گوش

تست تمپانومتری چیست؟

فهرست مطالب

تست تمپانومتری(Tympanometry) یکی از پایه‌ای ترین آزمون‌های شنوایی‌سنجی است‏ که بنا به اهمیتی که دارد تقریبا برای تمامی بیماران انجام می‌شود. تمپانومتری به بررسی وضعیت گوش‌میانی می‌پردازد. تمپانومتری همچنین با نام نوار گوش میانی و یا نوار عفونت گوش نیز شناخته می‌شود.

گوش‌میانی قسمتی از سیستم شنوایی است که بین گوش‌خارجی و گوش‌داخلی قرار دارد و از پشت پرده‌گوش شروع شده و تا ابتدای دریچه‌های حلزون‌گوش ادامه می‌یابد. گوش‌میانی از طریق لوله‌ای به نام شیپور استاش به فضای پشتی حلق راه می یابد. از این رو گوش میانی از طریق شیپور استاش بسیار مستعد ابتدا به عفونت است. به همین دلیل است که هنگام ابتدا به سرماخوردگی و یا عفونت‌ در گلو، احساس کیپ بودن و دردگوش را داریم. یکی از علایم جدید کرونا نیز که گوش‌درد و التهاب‌ گوش است، به همین دلیل انتقال عفونت حلق و گلو از شیپور استاش به گوش‌میانی می‌باشد.

تست تمپانومتری چگونه انجام می‌شود؟

تمپانومتری
تست تمپانومتری

تست تمپانومتری یک تست سریع و بدون درد است که در صورتیکه دستگاه تمپانومتر از مارک‌های معتبر باشد، انجام تست برای هر گوش کمتر از 10 ثانیه طول می‌کشد. در این تست شنوایی‌سنج ابتدا با استفاده از اتوسکوپ به گوش شما نگاه می‌کند تا مطمئن شود که کانال گوش خارجی توسط جرم‌گوش یا جسم‌ خارجی مسدود نشده‌باشد. اگر کانال گوش مسدود شده‌باشد، لازم است که قبل از انجام تست تمپانومتری گوش بیمار ساکشن شود و جرم اضافی از آن خارج شود. در غیر این صورت نتایج تمپانومتری معتبر نخواهد بود.

پس از مرحله اتوسکوپی و در حالتی که کانال گوش بیمار مسدود نشده‌باشد‏، می‌توان تست تمپانومتری را شروع کرد. برای انجام این تست پروب ضدغفونی‌شده یا یکبار مصرف دستگاه را که یک سیلیکونی نرم است، در ابتدای ورودی مجرای گوش بیمار قرار می‌دهیم و صدایی با فرکانس بم برای بیمار پخش شده و فشار مثبت و منفی به گوش بیمار فرستاده می‌شود. این تغییرات فشار باعث حرکت پرده گوش می‌شود و از روی حرکت پرده‌گوش می‌تواند به بررسی وضعیت گوش‌میانی پرداخت.

چه هنگام تست تمپانومتری انجام می‌شود؟

تست تمپانومتری و یا نوار گوش‌میانی یکی از کاربردی‌ترین تست‌های شنوایی‌سنجی است که به بررسی موارد زیر می‌پردازد.

وضعیت پرده‌گوش

بررسی وضعیت پرده‌گوش یکی از کاربردهای مهم تست‌ تمپانومتری می‌باشد. با استفاده تمپانومتری سالم بودن و یا سوراخ‌بودن(Perforation) پرده‌گوش مشخص می‌شود. این کار مخصوصا در بیمارانی که دارای پارگی یا سوراخ‌های بسیار ریز هستند، که با اتوسکوپ قابل تشخیص نیستند بسیار کاربردی می‌باشد.

همچنین از روی حجم کانال گوش فهمید که چه مقدار عفونت و یا مایع در کانال گوش‌خارجی و یا گوش‌میانی وجود دارد و از روی آن روند درمان بیمار را تعیین کرد.

وضعیت گوش‌میانی از نظر وجود عفونت ‏و مایع

یکی از اصلی‌ترین و کاربردی‌ترین دلایل انجام تمپانومتری‏، بررسی وضعیت گوش‌میانی می‌باشد. انجام تمپانومتری مخصوصا در نوزادان و کودکان مشکوک به عفونت گوش‌میانی بسیار شایع می باشد. انجام تمپانومتری دقیق‌ترین روش برای بررسی وضعیت گوش‌میانی در اطفال است. زیرا با استفاده از اتوسکوپی ما تنها قادر به دیدن کانال گوش خارجی و پرده‌گوش هستیم و نمی‌توانیم در مورد وضعیت گوش‌میانی نظری بدهیم. نوزادان و کودکان نیز خود نمی‌توانند به ما بگویند که گوششان درد دارد و یا کیپ است. تنها ممکن است چندین علایم از جمله بی‌قراری، کشیدن گوش، تب کردن و غیره را داشته باشند. بنابراین بهترین روش برای شناسایی عفونت و مایع در پشت پرده‌گوش انجام آزمون تمپانومتری می‌باشد و پزشکان اطفال و گوش‌و‌حلق‌وبینی از این تست برای تشخیص عفونت‌ گوش‌میانی(اتیت مدیا) استفاده می‌نماید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عفونت گوش‌ در کودکان می‌توانید به این لینک مراجعه نمایید.

بررسی عملکرد شیپوراستاش

شیپور استاش لوله‌ی باریکی است که گوش‌میانی را به فضای پشت بینی یا حلق وصل می‌نماید. شیپوراستاش وظیفه تهویه هوا بین حلق و گوش‌میانی و تخلیه ترشحات گوش‌میانی را برعهده دارد. هر گونه اختلال در عملکرد شیپوراستاش می‌تواند سبب کیپ‌شدن گوش، پیچش صدای بیمار‏، وزوز گوش، درد گوش، کم‌شنوایی مواج و سرگیجه شود. برای بررسی عملکرد شیپور استاش یکی از بهترین آزمون‌هایی که تاکنون به‌وجود آمده‌است. آزمون Eustachian Tube Function است که به اختصار ETF نامیده می‌شود.

تست ETF توسط دستگاه تمپانومتر انجام می‌شود و می‌تواند اطلاعات کاملی را در مورد میزان عملکرد شیپور استاش در اختیار ما قرار دهد. انجام آزمون ETF سریع و بدون درد می‌باشد و پروسه آن کمتر از 2 دقیقه برای هر گوش می‌باشد.

تفسیر تمپانومتری چگونه است؟

تفسیر تمپانومتری
تفسیر تمپانومتری

تفسیر تمپانومتری مخصوصا برای والدینی که تست تمپانومتری را برای کودکانشان انجام می‌دهند و نگران سلامتی کودک دلبندشان هستند، بسیار مهم می‌باشد. نمودار تمپانومتری دارای دو قسمت عمودی و افقی می‌باشد. قسمت افقی میزان فشار گوش را نشان می‌دهد و قسمت عمودی میزان حجم کانال گوش (کامپلیانس). در فشاری که پرده‌گوش بیشترین میزان حرکت را دارد قله‌ای ترسیم می‌شود و نمودار بر اساس آن شکل می‌گیرد. بر اساس گزارش‌ها تمپانومتری از گوش بیمار به طور کلی سه نوع تمپانومتری تایپ A، تمپانومتری تایپ B و تمپانومتری تایپ C بدست می‌آید و هر تایپ تمپانومتری نیز خود دارای چند نوع می‌باشد که در ادامه به توضیح آنها می‌پردازند.

تمپانومتری Type A

در تمپانومتری Type A فشار قله ای موج تمپانوگرام بین 100- تا 50+ است و ارتفاع قله بالاتر از 0/3 می‌باشد. تمپانومتری تایپ A نشان دهنده نرمال و طبیعی بودن پرده‌گوش و گوش‌میانی است.

تمپانومتری Type B با حجم کانال بالا

در تمپانومتری Type B با حجم کانال بالا ،در هیچ فشاری پرده گوش حرکت نداشته‌ و حجم کانال گوش نیز بالا می‌باشد، در این صورت پرده‌گوش دارای پارگی می‌باشد.

تمپانومتری Type B با حجم نرمال

در تمپانومتری Type B با حجم نرمال موج تمپانوگرام یک خط صاف است و در هیچ فشاری قله مشخص ندارد و حجم کانال گوش نیز نرمال است. اگر تمپانومتری تایپ B و حجم کانال گوش نرمال باشد، یعنی در پشت‌پرده گوش مایع و یا عفونت وجود دارد. در حالت ارتفاع قله که به آن کامپلیانس گفته‌می‌شود باید زیر 0.1 باشد. تایپ B بهترین روش تشخیص اتیت‌مدیا در نوزادان و کودکان می‌باشد.

تمپانومتری Type B با حجم کم

اگر موج تمپانوگرام هیچ قله‌ای نداشته‌باشد و حجم کانال گوش پایین باشد، نشان از مسدود شدن کانال گوش بیمار بوسیله جرم گوش (سرومن) و یا جسم خارجی است. در این حالت تمپانومتری Type B با حجم کم را نشان می‌دهد.

تمپانومتری Type C

در تمپانومتری Type C فشار قله نمودار بالاتر از 100- است. تایپ C نشان دهنده اوایل التهاب و عفونت می باشد. ارتفاع قله تمپانوگرام در تایپ C بالاتر از 0/3 است و طبیعی است. در حالتی که فشار گوش بین -100 تا -200 باشد تایپ تمپانوگرام Type C1 نامیده می‌شود و در صورتیکه فشار گوش بیشتر از -200 باشد تایپ Type C2 نامیده می‌شود. تایپ C معمولا در اثر اختلال در عملکرد شیپور استاش بوجود می‌آید. در این حالت شیپور استاش نمی‌تواند عمل تهویه و رساندن هوا به گوش‌میانی را انجام دهد و فشار گوش‌میانی منفی می‌شود.

تمپانومتری Type C to B

در تمپانوگرام Type C to B فشار قله نمودار بالاتر از 100- می‌باشد و ارتفاع نمودار تمپانوگرام کمتر از 0.3 است. معمولا در زمانی که ارتفاع نمودار در تمپانوگرام تایپ C to B از 0.15 کمتر باشد، عفونت گوش‌میانی شروع شده‌است.

تمپانومتری Type As

در تمپانومتری Type As فشار قله ای نرمال است اما ارتفاع قله ای نمودار کاهش پیدا کرده و به زیر 0/3 رسیده است. یعنی یک نوع سختی و سفتی در حرکت پرده گوش دیده می شود. در تایپ As ارتفاع نمودار باید بین 0.1 و 0.3 باشد. تایپ As در بیماری‌های اتواسکلروزیس، تمپانواسکلروزیس، کلستئاتوما و مشکل دیگری که سبب سفت‌شدن پرده‌گوش شود بوجود می‌آید.

تمپانومتری Type Ad

در تمپانومتری تایپ Ad فشار قله ای نرمال اما ارتفاع قله نمودار از حد استاندارد افزایش پیدا کرده که نشان دهنده نازک بودن پرده تمپان و یا اختلال در زنجیره استخوانی (قطع احتمالی زنجیره) می‌باشد. بیشتر از 90% موارد تایپ Ad مربوط به ترمیم پرده‌گوش پس از پارگی پرده‌گوش است. پرده‌گوش از سه لایه تشکیل شده‌است و معمولا پس از ترمیم پارگی پرده‌گوش تنها 2 لایه ترمیم می‌شود. به پرده‌گوش که به تازگی ترمیم شده‌باشد، نئوتمپان گفته می‌شود. در این حالت به علت نازک‌بودن پرده‌گوش حرکت آن بیشتر می‌شود و تایپ را بوجود می‌آورد. خوشبختانه قدرت ترمیم پرده‌گوش در نوزادان و اطفال بالا بوده و در اکثر موارد هر سه لایه پرده ترمیم می‌شوند.

کلینیک شنوایی‌سنجی صمیمی دارای 3 دستگاه تمپانومتر MAICO MI34 و MAICO MI44 آلمان و RESONANCE ایتالیا می‌باشد. مزیت تمپانومتر‌های خارجی مخصوصا MAICO نسبت به موارد مشابه داخلی سرعت انجام آزمون در مدت زمات بسیار کمتر و اعتبار آزمون بالاتر می‌باشد. برای دریافت نوبت‌دهی جهت آزمون تمپانومتری نیازی به وقت قبلی نمی‌باشد و در ساعات کاری کلینیک می‌توانید مراجعه فرمایید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

راه‌های ارتباطی

همه روزه
ساعت ۹:۰۰ الی ۱۴:۰۰ و ۱۶:۰۰ الی ۲۰:۰۰