خارش گوش

خارش گوش

فهرست مطالب

خارش گوش می‌تواند بسیار ناخوشایند باشد و حتی در موارد شدید زندگی فرد را مختل نماید. دلایل خارش‌ گوش متفاوت هستند و برای هر دلیل درمان مجزایی وجود دارد. در ادامه به بررسی دلایل و درمان خارش گوش می‌پردازیم.

باید توجه داشته باشید که خارش گوش بیشتر به دلیل دستکاری کردن و تمیز‌کردن گوش بوسیله گوش‌پاکن می‌باشد.

طبق تجربه‌ کلینیکی بالای 80% از موارد خارش گوش مزمن بیماران به دلیل استفاده از گوش‌پاکن می‌باشد.

علت خارش گوش

علت خارش گوش شامل موارد زیر می‌باشد.

خشکی پوست گوش

خشکی پوست گوش یکی از دلایل اصلی خارش گوش می‌باشد. سطح پوست مجرای گوش توسط ماده‌ای به نام سرومن یا موم‌گوش محافظت می‌شود. موم‌گوش دو وظیفه‌ اصلی برعهده دارد.

  • مرطوب نگه‌داشتن سطح مجرای‌ گوش
  • محافظت از مجرای گوش در مقابل قارچ‌ها و عوامل بیماری‌زا

در بعضی از افراد امکان دارد که بدون هیچ دلیل خاصی و به طور مادرزادی ترشح موم گوش کم‌ باشد و این افراد دچار خشکی پوست گوش شوند.

خشکی پوست گوش می‌تواند سبب خارش گوش شود. معمولا در این حالت بیمار با استفاده از گوش پاکن یا هر وسیله دیگری اقدام به خاراندن گوش می‌کند.

خاراندن گوش سبب حذف همان مقدار کم موم گوش می‌شود و خارش گوش را بیشتر می‌کند. اگر این چرخه ادامه پیدا کند، درنهایت سبب بیماری‌های عفونی دیگر در گوش خارجی از جمله اتیت‌اکسترنال یا خارجی می‌گردد.

درمان خشکی پوست گوش

درمان خشکی پوست گوش شامل دو راه‌حل زیر می‌شود که باید به صورت همزمان اجرا شوند.

  • دستکاری‌ نکردن گوش
  • چرب‌کردن پوست گوش

اولین کاری که باید برای رفع خشکی پوست گوش انجام دهید این است که چند قطره روغن زیتون استریل یا روغن کودک را در داخل گوش بریزید تا خشکی پوست گوش را رفع نماید. استفاده از قطره‌های بتامتازون یا پماد هیدروکوتیزون نیز می‌تواند به درمان خشکی و خارش پوست کمک کند.

روغن زیتون یا روغن‌کودک را می‌توان روزانه یکبار استفاده کرد. قطره‌های بتامتازن یا پماد هیدروکورتیزون را می‌توان هر هشت ساعت یا هر دوازده ساعت یکبار استفاده نمود.

در مرحله بعد باید توجه نمود که به هیچ وجه نباید گوش خود را دستکاری نمایید و از گوش پاکن و وسایل دیگر برای خاراندن گوش استفاده نکنید.

در صورتیکه گوش را دستکاری ننمایید، به مرور زمان ترشح موم گوش باعث چرب شدن پوست گوش می‌شود و خارش گوش متوقف می‌شود.

قارچ گوش

قارچ گوش
قارچ گوش

قارچ گوش می‌تواند سبب بروز خارش‌ گوش شود. خارش‌های مربوط به قارچ گوش می‌توانند بسیار شدید و آزاردهنده باشند.

مجرای گوش از یک طرف باز است و از طرف دیگر به پرده‌گوش ختم می‌شود. قارچ‌های میکروسکوپی تقریبا در همه جا حضور دارند. هوا و محیط زندگی اطراف ما همواره دارای قارچ است. خوشبختانه اکثر این قارچ‌ها بیماری‌زا نمی‌باشند. در اکثر مواردی نیز که با قارچ‌های بیماری‌زا برخورد داشته باشیم، سیستم ایمنی بدن ما آن‌ها را از بین می‌برد و نیازی به مداخله دارویی و پزشکی نمی باشد.

تاثیر حفاظتی موم گوش

در صورتیکه از گوش‌پاکن برای تمیزکردن گوش خود استفاده نماییم، موم گوش را از گوش خارج می‌نماییم.

همانطور که پیشتر نیز گفته‌شد یکی از وظایف موم گوش حفاظت از پوست گوش در مقابل عوامل بیماری‌زا از جمله قارچ‌ها می‌باشد.

استفاده از گوش‌پاکن سبب حذف موم گوش و ضعیف‌شدن پوست مجرای گوش در مقابل قارچ‌ها می‌شود و به دلیل اینکه یک طرف مجرای گوش باز است، براحتی قارچ‌های میکروسکوپی وارد مجرا شده و سبب بیماری قارچی گوش می‌شوند.

قارچ‌ها برای رشد و تکثیر به رطوبت ٬ فضای تاریک و گرما نیاز دارند و مجرای گوش در صورتیکه فاقد موم گوش باشد، می تواند هر دو را برای آن‌ها فراهم بیاورد و بهترین محیط برای قارچ‌ها باشد.

درمان قارچ گوش

درمان قارچ گوش در ابتدا با خارج‌کردن قارچ از داخل مجرا شروع می‌شود. برای این‌کار حتما باید به پزشک مراجعه نمایید. پزشک با استفاده از دستگاه ساکشن ( همچون جاروبرقی حالت مکش‌ دارد) اقدام به خارج‌کردن قارچ می‌نماید و سپس از قطره‌های ضدقارچ برای بیمار تجویز می‌نماید. ممکن است که ساکشن کردن قارچ با یک جلسه تمام نشود و نیازمند چندین جلسه باشد.

بیمار نیز باید از دستکاری گوش خودداری نماید و تا یک ماه هنگام حمام‌کردن پنبه چرب( آغشته به وازلین) در گوش قرار دهد تا آب به داخل مجرای گوش وارد نشود.

پس از حمام‌کردن با استفاده از سشوار گوش خود را خشک نماید تا رطوبتی در داخل مجرا نماید. در مواردی که فرد در محیط‌های مرطوب و گرم کار و یا زندگی می‌کند باید روزانه چندین دفعه گوش خود را با سشوار خشک نماید.

قارچ گوش در افرادی که در مناطق گرم و مرطوب زندگی می‌کنند و همچنین افرادی که به فعالیت‌های آبی از جمله شنا مشغول هستند، بیشتر دیده می‌شود.

حساسیت یا آلرژی

حساسیت یا آلرژی می‌تواند سبب خارش گوش شود.

این آلرژی می‌تواند شامل موارد زیر باشد.

  • آلرژی غذایی
  • حساسیت پوستی
  • آلرژی تنفسی (رینیت آلرژیک)

مصرف بعضی مواد غذایی از جمله پنیر محلی، صدف، بعضی ادویه‌ها، کیوی و خربزه می‌تواند سبب خارش در گوش شوند.

البته این لیست تنها شامل موارد بالا نمی‌باشد و برای هر فرد می‌تواند متفاوت باشد و معمولا خود فرد به مرور زمان لیست مواد غذایی که سبب ایجاد خارش در گوش می‌شود را برای خود تکمیل می‌کند.

در بعضی از افراد دارای خارش گوش می‌تواند ناشی از حساسیت پوستی باشد.

پوست این افراد در مواجه با مواد خاصی از جمله پشم ، شامپو‌ها ، شوینده‌ها و … دچار حساسیت و خارش می‌شود. قرمزی و تورم ناحیه‌ای از پوست که در مواجه با این مواد است، نشانه‌ی حساسیت پوستی می‌باشد.

بهتر است که این افراد از تماس با موادی که با آن دچار خارش می‌شود، اجتناب کنند.

آلرژی تنفسی که به آن رینیت آلرژیک گفته می‌شود یکی از شایع‌ترین دلایل خارش گوش می‌باشد.

بیماران مبتلا به آلرژی تنفسی معمولا در فصل بهار که فصل گردافشانی گیاهان است، مشکلات بیشتری دارند.

این بیماران با گرد و خاک ، بوهای تند، ادکلن ، پرزهای پشم و خز می‌توانند تحریک شوند و علایم زیر را بروز دهند.

  • آب‌ریزش بینی
  • احتقان
  • خارش گوش
  • تنگی‌نفسی
  • سردرد
  • عطسه

بیماری‌های پوستی

بیماری های پوستی در لاله و مجرای گوش می‌توانند باعث ایجاد خارش در گوش شوند. بیمار‌های پوستی زیر بیشترین دلیل خارش گوش می‌باشند.

  • پسوریازیس
  • درماتیت
  • اگزما

سمعک

استفاده از سمعک در بعضی از بیماران می‌تواند سبب ایجاد خارش در گوش گردد.

این موارد بیشتر در بیمارانی مشاهده می‌شود که دارای بیماری‌ یا حساسیت پوستی در ناحیه گوش می‌باشند و یا اینکه قالب گوش آن‌ها بدرستی گرفته نشده‌باشد.

در صورتیکه مشکل ناشی از بیماری باشد، بیمار باید دارو مصرف نماید و در صورتیکه به علت قالب‌گیری سمعک اشتباه از گوش باشد، می‌بایست دوباره قالب‌گیری از گوش بیمار انجام گرفته شود.

درمان خارش گوش

درمان خارش گوش بسته به عامل بوجود آورنده آن متفاوت است. بهتر است در صورتیکه خارش بیشتر از یک هفته طول به پزشک مراجعه نمایید.

برای درمان خانگی خارش گوش اولین اقدام این است که از تمیزکردن کانال گوش خودداری نمایید. استفاده از گوش‌پاکن یا دستمال کاغذی برای تمیزکردن سوراخ گوش سبب حذف جرم یا وکس گوش می‌شود و خارش گوش را بدتر می‌کند. همچنین در مواردی که خارش به دلیل وجود قارچ باشد، باید از خیس نمودن گوش خودداری کرد و در مواقع استحمام از پنبه آغشته به وازلین یا محافظ گوش استفاده نمود.

برای خرید محافظ گوش می‌توانید به بخش فروشگاه سایت مراجعه نمایید.

در صورتیکه جرم گوش را پاک ننمایید، در اکثر موارد خارش خود به خود برطرف می‌گردد.

در موارد آلرژی، بیماری‌های قارچی و بیماری‌های پوستی پزشک با تجویز داروهای مناسب عواملی که سبب ایجاد خارش در گوش می‌شود را برطرف می‌نماید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید کانال اینستاگرام کلینیک صمیمی را دنبال نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

راه‌های ارتباطی

همه روزه
ساعت ۹:۰۰ الی ۱۴:۰۰ و ۱۶:۰۰ الی ۲۰:۰۰