تست ABR(ای بی آر) یکی از کاملترین تستهای الکتروفیزیولوژی شنوایی محسوب میشود. این تست به اسم نوار عصب گوش نیز شناخته میشود.
ABR مخفف Auditory Brainstem Response میباشد و به معنی پاسخ های شنوایی ساقه مغز میباشد.
چه هنگامی تست ABR توصیه می گردد؟
- نوزادانی که در غربالگری شنوایی نوزادان در بدو تولد نتیجه لازم را کسب نکردهاند.
- نوزادانی که سابقه داشتن مشکل شنوایی را در خانواده داشته باشند.
- بیمارانی که توانایی پاسخ دادن به آزمون ادیومتری را نداشته باشند.(کودکان و افراد معلول)
- افراد متمارز که عمدتا ارجاعی از طرف پزشکی قانونی میباشند.
- بیماران مشکوک به وجود تومور در مسیر عصب شنوایی(عصب8) یا ساقه مغز
تست ABR چیست و چگونه انجام میشود؟
برای انجام تست ABR از سه الکترود استفاده میشود که بر روی سر بیمار نصب میگردند. این الکترودها مثل چسپ هستند و نصب آن ها بر روی سر هیچگونه دردی ندارد. محل جایگذاری الکترودها بسته به نوع آرایش مد نظر شنوایی شناس میتواند متفاوت باشد. به صورت کلی از پیشانی و پشت گوشها برای نصب الکترود استفاده میشود.
این الکترودها وظیفه جمعآوری پاسخهای الکتریکی از عصب شنوایی و ساقه مغز را بر عهده دارند. در این تست برای تحریک گوش از هدفون اینسرت استفاده میشود که این تحریکات میتوانند شامل محرکات گوناگونی باشند که بسته به نیاز بیمار توسط شنواییشناس تعیین میگردد. در حال حاضر برای انجام ABR آستانهگیری عمدتا از محرک click استفاده میشود که طیف فرکانسی 1000 تا 4000 هرتز را بررسی مینماید. پس از تحریک گوش امواج ثبت شده از طریق الکترودها به مانیتور ارسال میشوند و میتوان از روی شکل و نهفتگی موج به بررسی وضعیت شنوایی بیمار پرداخت.
نحوه انجام ABR برای بزرگسالان
برای بزرگسالان اقدام خاصی لازم نیست. تنها کافیست هنگام انجام تست بر روی تخت آزمایش دراز بکشد و در حالت آرامش باشد. برای جلوگیری از وجود نویز و آرتیفکت بهتر است که بیمار هنگام آزمایش چشمان خود را ببندد و از صحبت کردن اجتناب کند. دلیل این امر این است که انقباض عضلات صورت و پلک دارای پتانسیل عصب میباشند و میتوانند بر روی ثبت امواج از ساقه مغز تاثیر بگذارند. هر چه بیمار آرامتر باشد و حرکات کمتری داشته باشد؛ زمان انجام ABR کمتر میشود.
چگونگی انجام ABR برای نوزادان و کودکان
انجام تست ABR در کودکان و نوزادان میبایست بهتر است که در حالت خواب باشد. نوزادان زیر شش ماه مشکلی در خوابیدن ندارند. کافی است که قبل از انجام تست به نوزاد شیر داد تا سریعا به خواب برود. برای اطفال بالای 6 ماه بهتر است که از چند ساعت قبل تست ABR از خوابیدن جلوگیری کرد و تا جای ممکن غذای کمی به کودک داد. بهتر است که مادر یا همراه 15 دقیقه قبل از انجام تست کودک را سیر کند. با انجام این مراحل کودک سریعا به خواب میرود و میتوان در مدت زمان کوتاهی تست ABR را انجام داد.
برای کودکان بالای 4 سال میبایست حداقل 8 ساعت قبل از انجام تست از خوابیدن کودک جلوگیری کرد. همچنین لازم است که با کودک بازی کرد تا کاملا خسته باشد و موقع انجام تست بخوابد. اکثر بیماران با روشهای بالا در موقع تست به خواب میروند در صورتیکه کودک به خواب نرفت لازم است که از داروهای خوابآور که توسط پزشک معالج تجویز میشود، استفاده کرد. در حال حاضر بهترین دارویی که برای کودکان بالای 6 ماه میتوان استفاده کرد کلرال هیدرات میباشد. این دارو حتما می بایست توسط پزشک برای کودک تجویز شود.
تست ABR در مهاباد
تست ABR در مهاباد در کلینیک شنوایی شناسی صمیمی با استفاده از دو دستگاه Vivosonic integrity و همچنین دستگاه Octavus Madsen انجام میگیرد. دستگاه Vivosonic integrity دارای قویترین سیستم حذف نویز در دنیا میباشد. این دستگاه به دلیل قابلیت وایرلس امکان تست در هر دو حالت خواب و بیداری را دارد.
بیماران گرامی برای انجام تست ABR در شهر مهاباد میبایست قبل از مراجعه با شماره تماسهای کلینیک جهت تعیین وقت قبلی هماهنگیهای لازم را به عمل بیاورند.
تست ABR در آذربایجان غربی
تست ABR در آذربایجان غربی به علت اینکه انجام تست نیازمند صرف زمان طولانی بوده و همچنین تجهیزات و دستگاهای انجام تست ABR گرانقیمت هستند، نسبت به تستهای شنواییسنجی دیگر کمتر یافت میشود و کلینیکهای محدودی دارای تست ABR هستند.
بیماران گرامی در مهاباد و شهرهای همجوار که فاقد ABR هستند میتوانند جهت انجام آزمون به کلینیک شنواییسنجی صمیمی مراجعه نمایند.
مقالات مرتبط
یک پاسخ
سلام با شمارههای کلینیک تماس بگیرین